SAD planirale da bace atomsku bombu nadomak Beča?

Pozivajući se na dokument iz američkog arhiva, prema kojem je trebalo 77 nuklearnih bombi da detonira u blizini granica Austrije, list piše da su SAD tokom 50-ih godina prošlog veka planirale da bace nuklearnu bombu i na mesto Hegješhalom u Mađarskoj, na granici sa Austrijom.

Na istočni Berlin bilo je planirano da se baci 91 hidrogenska bomba (630 puta jače snage nego bomba bačena na Hirošimu), dok bi iznad Budimpešte bilo bačeno 120, iznad Varšave 15, a iznad Moskve 149 bombi.

Radi se o planovima "Strateške vazdušne komande" iz 1956. godine za slučaj rata Istoka i Zapada sa ciljem da se u najkraće vreme SSSR i njegovi saveznici unište.

Među metama napada nalaze se i Bukurešt, Peking i metropole u Severnoj Koreji.

Austrija a i Beč bi bili ugroženi takvom akcijom, jer su američke snage nameravale da unište svih 1.100 baza istočnog bloka koristeći nuklearne bombe koje bi bile bačene na mesto Hegješhalom, samo sedam kilometara od granice sa Austrijom i 66,3 kilometra od Beča, piše list.

Isto tako mete su bile mađarsko mesto Čorna na 94 kilometra od Beča, češko Brno na 110 kilometara od glavnog grada Austrije, kao i Prag.

Prema pisanju bečkog dnevnika, takvi napadi bi pobili više desetina hiljada stanovnika Austrije.

Napad bombom na Hegješhalom pogodio bi austrijske opštine Nojzidel, Parndorf, Frauenkirhen, Gels, a zračenja bi stigla i do Beča.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar