SAD: Kancelarija PLO u Vašingtonu biće zatvorena

Stejt department je saopštio da će kancelarija Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) u Vašingtonu biti zatvorena, posle čega su Palestinci večeras najavili da će, ako do toga dođe, suspendovati sve kontakte sa administracijom predsednika SAD Donalda Trampa.

Američki zvaničnici su naveli da su Palestinci prekršili zakone SAD pozivom da Izraelce goni Međunarodni krivični sud (za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti), navodi Asošiejted pres.

Ranije je u Vašingtonu saopšteno da kancelarija može da ostane otvorena ako predsednik Tramp proceni da su Palestinci ozbiljni u mirovnim pregovorima s Izraelom.

Izraelsko-palestinski pregovori, vođeni uz posredovanje SAD, doživeli su krah 2014. godine.

Palestinski pregovarač Saeb Erekat ocenio je da je odluka administracije SAD „vrlo nesretna i neprihvatljiva“.

Erekat je otpužio SAD da su se povinovale pritisku vlade izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, baš kada Palestinci „pokušavaju da sarađuju na postizanju krajnjeg sporazuma“.

On je rekao da su Palestinci u pismu američkoj administraciji preneli svoju nameru da prekinu razgovore ako kancelarija PLO bude zatvorena.

Pretnja je izrečena u trenutku kada SAD ponovo pokušavaju da posreduju u postizanju izraelsko-palestinskog mirovnog sporazuma. Netanjahuov kabinet saopštio je da je zatvaranje kancelarije pitanje američkih zakona.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike