Rusko ministarstvo: Tramp će pogrešiti ako napusti sporazum o Iranu

Zamenik ruskog ministra inostranih poslova Sergej Rjabkov ocenio je danas da će SAD „učiniti veoma lošu računicu“ ako napuste iranski nuklearni sporazum postignut 2015. godine.

„Polako dolazimo do zaključka da su SAD donele odluku da izađu iz sporazuma ili su veoma blizu da je donesu“, rekao je Rjabkov, prenela je agencija Interfaks.

Ruski diplomata je rekao da bi izlazak iz sporazuma mogao da bude „jedna od najozbiljnijih grešaka američke spoljne politike“.

„To bi bila veoma loša računica“, dodao je on.

Rjabkov je rekao da će Rusija učiniti sve za opstanak sporazuma i pozvao je Kinu i evropske zemlje da ulože napore u tom pravcu.

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je u petak da će još jednom produžiti suspenziju sankcija Iranu kako bi evropske zemlje i SAD mogle da isprave „užasne greške“ iz tog nuklearnog sporazuma. On je oštro upozorio da će povući SAD iz nuklearnog sporazuma ako sporazum ne bude promenjen.

Iran i šest svetskih sila – SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Nemačka postigli su 14. jula 2015. godine sporazum kojim se ograničava iranski nuklearni program u zamenu za ukidanje dela međunarodnih sankcija toj zemlji.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike