Rusija za registrovanje stranih medijskih kuća kao tajnih agenata

Amandmani o kojima bi moglo da se glasa u sredu, usledili su nakon što je RT Amerika registrovana u američkom Ministarstvu pravde kao "strani agent" usled pritiska koji je izvršila američka vlada.

Zamenik predsedavajućeg u donjem domu ruske Dume Pjotr Tolstoj, rekao je da bi predloženi amandmani ovlastili Ministarstvo pravde da registruje strane medijske kuće kao strane agente.

Usled registracije, mediji bi bili podložni zahtevima koji se već primenjuju na nevladine organizacije i one koje su osnovali stranci, pod zakonom iz 2012. o stranim agentima, prenosi AP.

Taj zakon zahteva da se sve grupe koje dobijaju sredstva iz inostranstva i koje se angažuju u nejasno definisanim političkim aktivnostima, registruju kao strani agenti.

Kritičari su, kako se navodi, rekli da je definicija političke aktivnosti toliko široka da bi se mogla koristiti protiv skoro svake nevladine organizacije.

Kako je Rojters izvestio ranije, glavna i odgovorna urednica ruske tv stanice RT Margarita Simonjan izjavila je da je RT Amerika registrovana u američkom Ministarstvu pravde kao "strani agent".

Optužbe američkih obaveštajni službi da se Rusija mešala u prošlogodišnje predsedničke izbore u SAD u korist tada kandidata republikanaca Donalda Trampa, napravile su dodatan pritisak na RT Amerika, navela je britanska agencija.

Prošlog meseca Tviter je objavio da više neće dopuštati oglašavanje RT i drugih medijskih organizacija koje podržava Kremlj, pozivajući se na obaveštajne podatke da je ta televizijska stanica "učestvovala u naporima da se utiče na izbore".

Moskva je u više navrata odbacila optužbe za mešanje u izbore i poručila da poteze protiv RT smatra "neprijateljskim aktom".

Američko Ministarstvo pravde je saopštilo da se od RT zahteva, prema Aktu o registrovanju stranih agenata (FARA), što znači da će od te ruske stanice biti traženo da obelodani informacije o finansijskom poslovanju.

"Između krivičnog slučaja i registracije, odabrali smo ovo drugo. Čestitamo na američkoj slobodi govora i svima onima koji u nju još veruju", napisala je na Tviteru Simonjan.

Rojters je naveo da im američko Ministarstvo pravde nije odgovorilo na poziv da prokomentarišu ili potvrde registraciju.

FARA podrazumeva da strane vlade, političke partije, lobisti i pi-ar agencije koje angažuju u SAD moraju i da registruju u Ministarstvu pravde. Ovaj dokument je usvojen 1938. u cilju borbe protiv nacističke propaganda uoči Drugog svetskog rata.

Strane medijske kuće, čiji su osnivači vlade, među kojima je i Čajna dejli na engleskom jeziku, registrovane su u SAD prema ovom aktu. Taj zakon se odnosi na kompanije koje poseduju ili kontrolišu strane vlade, precizirao je Rojters.

Ruski parlament je u petak upozorio da pojedini američki i drugi strani mediji takođe mogu biti proglašeni "stranim agentima" kao odgovor na potez prema RT.

Britanska agencija prenela je i izjavu neimenovanog ruskog poslanika da bi recipročnim merama mogli da budu pogođeni Radio Slobodna Evropa, koju sponzoriše američka vlada, Si-En-En i nemački Dojče vele.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike