Rusija u SB UN ponovo blokirala istragu o upotrebi hemijskog oružja u Siriji

Rusija je drugi put u roku od 24 sata stavila veto na nacrt rezolucije UN kojom bi se za 30 dana produžio mandat istražiteljima koji ispituju upotrebu hemijskog oružja u Siriji.

Za rezoluciju koju je predložio Japan, glasalo je 12 od 15 članica Saveta bezbednosti UN. Pored Rusije, veto je uložila Bolivija, dok je Kina bila uzdržana. 

Rusija je ocenila da nije potrebno produžiti mandat. To je 11 ruski veto u Savetu bezbednosti UN vezano za Siriju, čiji režim podržava Moskva.

Rusija je nekoliko sati ranije takođe uložila veto na nacrt rezolucije koju su predložile SAD o nastavku mandata misije JIM.

JIM je skraćenica na engleskom za Zajednički istražni mehanizam, odnosno zajedničku misiju UN i Organizacije za zabranu upotrebe hemijskog oružja koja istražuje upotrebu hemijskog oružja u Siriji. Mandat tog istražnog tela ističe 18. novembra.

SAD su predložile produžavanje mandata na godinu dana, dok je Japan predložio kraći rok od 30 dana.

Stručnjaci su krajem oktobra zaključili da je avion sirijskih vlasti bio uključen u napad nervnim gasom sarinom u aprilu u Han Šeihunu, gde je stradalo više od 80 ljudi. Sirijske vlasti su to negirale i navele da su pogodile pobunjeničko skladište u kojem su bile hemikalije.

Američka ambasadorka u UN Niki Hejli optužila je Rusiju da podriva dalji rad na sprečavanju hemijskih napada, dok je ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja rekao da su zapadne zemlje sabotirale istragu.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike