Rusija poziva na uzdržanost oko napada na tankere u Zalivu

Foto: Beta, AP

Rusija je danas pozvala na uzdržanost i zatražila da se ne donose brzi zaključci posle napada na dva tankera u Omanskom moru za koje je Vašington direktno okrivo Iran.

„Mi oštro osuđujemo te napade ko god da je za njih odgovoran. Međutim, treba se uzdržati od donošenja prebrzih zaključaka“, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ministarstvo navodi da je neprihvatljivo optuživati bilo koga za povezanost s tim incidentom pre zaključaka detaljne i nepristrasne međunarodne istrage i dodaje da je Moskva zabrinuta zbog tenzija u Omanskom moru.

„Svedoci smo veštačke eskalacije tenzija velikim delom zbog antiiranske politike SAD“, navodi se u saopštenju i pozivaju sve strane na „uzdržanost“.

SAD su direktno optužile Iran da je odgovoran za napde na tankere, za koje nije utvrđeno odakle su upućeni. Teheran odbacuje optužbe i osuđuje vraćanje na „diplomatsku sabotažu“ od strane Vašingtona.

Iran i SAD ušli su u rat rečima danas posle napada na dva tankera u Zalivu, gde se strahuje od eskalacije zbog zaoštrenih odnosa između dve zemlje.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike