Rusija popunjava prazninu na severu Sirije posle povlačenja SAD

Foto: Beta, AP

Rusija je danas počela da popunjava prazninu nastalu posle povlačenja američke vojske sa severa Sirije, razmeštajući vojnike koji treba da spreče sukob nadirućih snaga sirijske vlade i vojske Turske.

Istovremeno je došlo do tenzija unutar NATO pošto Turska odbacuje sve brojnije osude od zapadnih saveznika koji kritikuju ofanzivu Ankare protiv kurdskih snaga na severoistoku Sirije.

Zbog turske ofanzive koja traje sedam dana desetine hiljada ljudi napustile su domove, a mapa severne Sirije ponovo se menja u osmogodišnjem ratu u toj zemlji.

Posle odluke američkog predsednika Donalda Trampa da povuče snage iz severoistočne Sirije i tako otvori put turskoj invaziji protiv kurdskih boraca, dugogodišnjih saveznika Vašingtona u borbi protiv Islamske države, Rusija je brzo reagovala u nameri da učvrsti ulogu odlučujuće sile u Siriji.

Očajnički tražeći novog zaštitnika posle povlačenja SAD, kurdske vlasti na severu Sirije postigle su dogovor s vladom od Rusije podržanog sirijskog predsednika Bašara Asada, čije su snage u nedelju počele da ulaze u oblasti pod kontrolom Kurda kako bi ih zaštitile od Turaka.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike