Rusija očekuje od septembra industrijsku proizvodnju vakcina protiv korona virusa

Rusija se nada da će u septembru i oktobru početi sa industrijskom proizvodnjom dve vakcine protiv korona virusa, izjavila je danas zamenica ruskog premijera Tatjana Golikova.

Dve vakcine koje su napravili ruski istraživači „danas su najperspektivnije“, rekla je Golikova tokom video sastanka sa predsednikom Vladimirom Putinom, posvećenom pandemiji korona virusa.

Prvu vakcinu su razvili rusko ministarstvo odbrane i Istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju „Nikolaj Gamaleja“ i ona se već testira na ljudima, rekla je Golikova.

„Početak industrijske proizvodnje planiran je za septembar 2020“, nakon dobijanja sertifikata i dodatnih kliničkih ispitivanja na 1.600 osoba, dodala je ona.

Prema njenim rečima, drugu vakcinu je napravio sibirski istraživački centar Vektor i ona je takođe u fazi kliničkih ispitivanja koja će biti završena u septembru, pre dobijanja sertifikata tokom istog meseca.

Prve doze bi mogle da budu proizvedene „u oktobru 2020“, dodala je ona.

Putin je rekao da je trenutno u pripremi „mnogo više“ ruskih vakcina, ali je istakao da izvesnost njihove efikasnosti mora biti „apsolutna“ pre početka procesa vakcinacije.

Rusija koja je četvrta na svetu po broju zaraženih nakon SAD, Brazila i Indije, u aprilu je saopštila da želi da bude među prvim zemljama, ako ne i prva, koja će napraviti vakcinu protiv korona virusa.

Rusija se nada da će do kraja godine sa partnerima proizvesti 200 miliona doza vakcine protiv korona virusa, ako klinička ispitivanja budu uspešna, rekao je prošle nedelje Kiril Dmitrijev, predsednik Ruskog suverenog fonda koji finansira razvoj vakcine u centru „Nikolaj Gamaleja“.

U Rusiji je do danas zaraženo 828.990 osoba, a umrlo ih je 13.673.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike