Rusija obustavila radove na iranskoj nuklearki Fordov

"Obogaćivanje uranijuma i proizvodnja stabilnih izotopa se ne može obavljati u istoj prostoriji", saopštila je ruska kompanija, navodeći da su iranske vlasti obaveštene o ovoj odluci.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov je objasnio da se problemi vezani za ovu nuklearku "ne rešavaju, već gomilaju".

"U tom smislu, povećava se opasnost od stajanja na stanici dok voz odlazi. Oko toga nema dileme i sutra ćemo razgovarati o tome", naveo je ruski diplomata.

Serija problema oko ove nuklearke počela je u novembru, kada su Sjedinjene Američke Države najavile da će obnoviti sankcije Iranu, pošto je Teheran nastavio obogaćivanje uranijuma u meri koja je u suprotnosti sa Nuklearnim sporazumom iz 2015. godine.

Evropske zemlje su pokušale da održe ovaj sporazum "u životu" iako je Amerika povukla potpis prošle godine, a i Iran nije pokazao preveliku želju da se uzdrži od obogaćivanja uranijuma.

Uloga ruskih stručnjaka u Iranu obuhvata modifikaciju uređaja za centrifugu kako bi se proizveli stabilni izotopi namenjeni medicinskoj upotrebi.

Predstavnici Rosatoma tvrde da su njihovi pokušaji dovedeni u pitanje posle pojavljivanja tragova uranijuma u vazduhu i na opremi, pa je sve uređaje potrebno rastaviti i detaljno očistiti.

"Dok se ovo ne dogodi, radovi na projektu, što se ruske strane tiče, su suspendovani", navodi TVEL, deo Rosatoma koji se bavi proizvodnjom nuklearnog goriva.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar