Rusija kritikovala evropsku odluku protiv Irana

Foto: Beta, AP

Ruske vlasti su danas osudile meru tri evropske zemlje koje su pokrenule mehanizam reševanja spora predviđen dogovorom, kako bi primorale Teheran da se vrati poštovanju svojih obaveza.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova ocenilo je da je ta odluka „nepromišljena“ i „duboko razočaravajuća“.

„Ne isključujemo da će te nepromišljene mere Evropljana dovesti do nove eskalacije tenzija oko iranskog nuklearnog sporazuma i onemogućiti njegovu primenu u okvirima koji su prvobitno dogovoreni“, navodi se u saopštenju.

Tri evropske zemlje koje su potpisale međunarodni sporazum o nuklearnom programu Irana – Francuska, Velika Britanija i Nemačka, pokrenule su mehanizam reševanja spora predviđen dogovorom, kako bi primorale Teheran da se vrati poštovanju svojih obaveza, saopštili su danas šefovi diplomatija tri zemlje.

„Naše tri zemlje se tim postupkom ne pridružuju kampanji maksimalnog pritiska na Iran“, navodi se u zajedničkom saopštenju ministara, aludirajući da Evropa ne želi da se pridruži politici američkih sankcija.

Pokretanje mehanizma rešavanja spora, kojim je Pariz pretio nekoliko nedelja, moglo bi da dovede do vraćanja sankcija UN Iranu.

Iranske vlasti su odmah reagovale i upozorile Berlin, London i Pariz na posledice njihove odluke.

„Naravno, ako Evropljani žele da zloupotrebe (tu proceduru), treba takođe da budu spremni na posledice o kojima su već obavešteni“, saopštilo je iransko Ministarstvo spoljnih poslova.

Teheran je 5. januara saopštio da dodatno smanjuje svoje obaveze prema sporazumu kao odgovor na američko istupanje iz dogovora i ponovno uvođenje sankcija.

Iranske vlasti su tada navele da nisu u obavezi da ograniče broj centrifuga koje se koriste za proizvodnju nuklearnog goriva. Dodale su da ostaju „privržene dogovoru“ odbacujući američki poziv da odustanu od sporazuma. Pored evropskih zemalja, potpisnice sporazuma su Kina i Rusija.

Evropljani strahuju da bi odustajanje od nuklearnog sporazuma predstavljalo pretnju celom regionu.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike