RSE: Zelenski učvrstio vlast ali mora da traži koalicione partnere

Foto: Beta/ AP

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je pobedom njegove stranke Sluga naroda, na vanrednim parlamentarnim izborima dobio snažniji mandat, ali će bivši komičar, na čelu države i pored ubedljive pobede izgleda morati da traži koalicionog partnera za sprovođenje reformskog programa i borbu protiv korupcije, ocene su svetskih medija koje danas prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).

Prema anketama s biračkih mesta, stranka Sluga naroda ima oko 43 odsto glasova, proruska Opoziciona platforma – Za život oko 12 odsto, stranka Evropska solidarnost bivšeg predsednika Petra Porošenka oko devet odsto glasova, Otadžbina bivše premijerke Julije Timošenko oko osam odsto i nova stranka Glas rokera Svjatoslava Vakarčuka oko šest odsto glasova.

Od 450 poslanika, 225 se bira preko partijskih lista, dok se druga polovina bira po izbornim jedinicama većinskim sistemom, s tim što izbori nisu održani u 26 jedinica na Krimu i u teritorijama pod kontrolom proruskih pobunjenika. Rezultati za poslanike koji se biraju većinski sistemom još nisu poznati.

Stranka Volodimira Zelenskog je na putu da ubedljivom pobedom učvrsti njegovu političku moć, pošto posle pobede na aprilskim predsedničkim izborima nije mogao da sprovodi svoj program, ocenjuje BBC.

Zelenski je došao na vlast obećavajući radikalne reforme i suzbijanje rasprostranjene korupcije, ali nije mogao da postavlja ministre koje je želeo, dodaje BBC uz konstataciju da se očekuje da juče održani izbori daju Zelenskom snažniji mandat za reformu, sklanjanje stare garde i dovođenje novih lica u parlament.

Zelenski je za BBC rekao da su parlamentarni izbori možda važniji od predsedničkih i da je potrebno da „predsednik, premijer i parlament rade zajedno, da bi mogli usrećiti život Ukrajini“, a da su ključna pitanja investicije, demokratija i bezbednost.

Vanredni izbori u Ukrajini zaokružuju izvanrednu godinu u ukrajinskoj politici, s potpunim resetovanjem izvršne i zakonodavne grane vlasti, ocenjuje Indipendent.

Bivši komičar je na čelu Ukrajine izgleda izveo još jedan izvanredan čin, pošto su glasači njegovoj novoj partiji doneli ubedljivu pobedu, dodaje britanski list, koji takođe ukazuje da je Zelenski od glasača tražio snažniji mandat za ukidanje imuniteta poslanicima, poresku amnestiju i produženje lustracije, što mu izgleda daju rezultati vanrednih izbora.

S druge strane, za članove prethodnih garnitura na vlasti, rezultati predstavljaju ponižavajuće odbacivanje – bivšeg predsednika Porošenka, do pre dva meseca u srcu vlasti, sada očekuje druga liga ukrajinske politike, ocenjuje Indipendent i dodaje da su nacionalistički populisti takođe desetkovani.

Ipak, upozorava list, zbog komplikovanog izbornog sistema, u kojem se polovina poslanika bira preko partijskih lista, a polovina po većinskom sistemu, biće potrebno vreme da se ustanovi tačan sastav parlamenta, dok ankete s birališta imaju veliku marginu greške.

Ako rezultati budu potvrđeni, vlast Zelenskog će biti zacementirana obrazovanjem većine u parlamentu i koalicione vlade, piše Fajnenšel tajms, ali upozorava da će Sluga naroda morati da napravi savez s nekom od proevropskih stranka.

Zelenski je posle glasanja rekao da želi tehnokratu na mestu premijera – „profesionalnog ekonomistu“ i „potpuno nezavisnu osobu“.

Investitori su uoči glasanja izrazili nadu da će partija Zelenskog zadržati reformski program Međunardnog monetarnog fonda u vrednosti od više milijardi dolara obrazovanjem reformske koalicije sa stankom Glas, navodi britanski list.

Stranka Julije Timošenko je takođe potencijalni kandidat za koalicionog partnera, dok se savez s Porošenkovom strankom ne očekuje imajući u vidu sukob novog i starog predsednika na izborima. Zelenski je zadržao čvrst stav prema Moskvi, pa se, ističe Fajnenšel tajms, isključuje saradnja s proruskom Opozicionom platformom.

Ukrajini kao da nije bio dovoljan komičar koji je postao predsednik, pa sada ima i rok zvezdu kao možda ključnu osobu u politici, piše Frans pres.

Posle objave prvih nezvaničnih rezultata, Zelenski, sitkom zvezda koja je šokirala zemlju pobedom na predsedničkim izborima, rekao je da želi da počne pregovore s Vakarčukom o obrazovanju vladajuće koalicije.

Roker je listu svoje stranke ispunio mladim profesionalcima, od kojih su mnogi obrazovani na Zapadu, i zabranio je da u partiju uđu sadašnji i bivši poslanici, dodaje francuska agencija.

Vakarčuk, koji kaže da želi da Ukrajina uđe u EU i NATO, već je bio u politici, ukazuje AFP.

Podržavao je prozapadnu Narandžastu revoluciju 2004. i ušao je blok tadašnjeg predsednika Viktora Juščenka, pose čega je ušao u parlament, ali se brzo razočarao politikom i podneo ostavku na mesto poslanika. Posle je 2014. strasno podržavao revoluciju Majdan kojom je svrgnut proruski predsednik.

Više od dve trećine glasova Ukrajinaca otišlo je snagama koje podržavaju bliže veze s Evropskom unijom i NATO, ukazuje Blumberg, dodajući da bi napori Zelenskog da reformiše zemlju ipak mogli biti otežani rezultatima izbora.

Podrška stranci Sluga naroda, nazvanoj po seriji u kojoj je Zelenski glumio slučajnog predsednika, utrostručena je pošto je pobedio na predsednčkim izborima obećanjem da će počistiti politički establišment koji nije doneo napredak od svrgavanja proruskog predsednika pre pet godina, navodi Blumberg.

Međutim, Ukrajinci su takođe glasali i po većinskom sistemu gde su se nadmetali oligarsi, sportske i šoubiznis zvezde, što bi, kako ocenjuje Blumberg, moglo da zakomplikuje napore Zelenskog da reformiše zemlju.

Postoje, takođe, bojazni koliko će Zelenski biti uspešan u sprovođenju promena, pošto su kandidati Sluge naroda većinom političke novajlije, dok su neka od njegovih dosadašnjih imenovanja, kao i poslovne veze s milijarderom Igorom Kolomojskim čiji kanal je emitovao predsednikovu seriju, podstakle kritike da neće moći da izađe iz orbite svemoćnih oligarha.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike