Rohani: SAD predstavljaju ozbiljnu pretnju za stabilnost u regionu i svetu

Predsednik Irana Hasan Rohani optužio je danas SAD da predstavljaju „ozbiljnu pretnju“ za stabilnost u regionu i svetu posle američke optužbe o napadu na dva tankera na Arabijskom moru.

„Američka vlada poslednje dve godine ima agresivan stav i predstavlja ozbiljnu pretnju za stabilnost u regionu i svetu jer krši sva međunarodna pravila“, izjavio je Rohani u Biškeku na sastanku Organizacije za Šangajsku saradnju.

Rohanijeva izjava usledila je odmah pošto su američke vlasti optužile Iran da su odgovorne za napad na dva tankera na Arabijskom moru. Iransko Ministarstvo inostranih poslova je odbacio optužbe.

Dva tankera, jedan norveški a drugi japanski, bili su mete napada za sada nepoznatog porekla. Incident se dogodio oko 30 nautičkih milja od iranske obale.

Na tom području već vše od mesec dana vladaju tenzije između Irana i SAD. 

Vašington, koji i dalje pojačava ekonomske i diplomatske sankcije Teheranu nakon istupanja iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu, početkom maja je uputio dodatne vojne snage na Bliski istok. SAD su tada optužile Iran da priprema „neposredne napade protiv američkih interesa“.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike