Rogozin: Rusija je zaradila od neisporučenih „mistrala“

Potpredsednik ruske vlade istakao je da je njegova zemlja ove godine rešila nekoliko veoma komplikovanih pravnih slučajeva, među kojima je bio i slučaj neisporučenih nosača helikoptera.

"Rešili smo slučaj ‘mistrala’ na najbolji mogući način, čak smo i zaradili od njih. Novac koji smo dobili od Francuske značajna je stavka u ruskom budžetu, ali ne utiče najbolje na dobre odnose između Rusije i Francuske", naglasio je Rogozin za ruski kanal 24.

Ugovor o kupoprodaji "mistrala" vredan 1,2 milijarde evra, koji je potpisala francuska kompanija DCNS/STX sa ruskom vojnom izvoznom korporacijom "Rosoboroneskport" 2011. godine, predviđao je isporuku dva francuska nosača helikoptera Rusiji, od kojih je jedan trebalo da bude isporučen 2014, a drugi 2015. godine.

Pariz je, međutim, u novembru prošle godine doneo odluku da ugovor zamrzne pošto je Zapad nametnuo Moskvi sankcije, optuživši je za aneksiju Krima i pružanje podrške proruskim aktivistima na istoku Ukrajine.

Nakon dugih pregovora, Rusija i Francuska postigle su dogovor o konačnom raskidu ugovora. Francuska vlada saopštila je tom prilikom da "predsednik Francuske smatra da nije pametno povećavati pretnju i isporučiti dva nosača helikoptera Rusiji, uzimajući u obzir situaciju u Ukrajini".

Nakon raskida ugovora Francuska je najavila da planira prodaju oba "mistrala" Egiptu.

Francuske vlasti isplatile su Rusiji oko 950 miliona evra zbog neisporučivanja brodova, uključujući i ruski avans od 900 miliona evra.

Ruski mediji izvestili su nakon isplate penala da je Francuska pokrila sve troškove koje je Rusija imala u vezi sa "mistralom".

Rusija je dobila novac i opremu koju je ugradila u nosač helikoptera, dok je Francuska dobila mogućnost da raspolaže brodovima po svom nahođenju.

Francuski mediji izvestili su ranije u toku godine da je 949 miliona evra isplaćeno Rusiji zbog nepoštovanja ugovora, dok je konačna suma koju je francuska isplatila premašila milijardu evra.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar