„Rio Tinto“ se izvinio Australijancima zbog nestanka radioaktivne kapsule

Kapsula je bila deo uređaja za koji se veruje da je pao sa kamiona dok je 10. januara transportovan između pustinjskog rudnika i grada Perta.

Kamion koji je prevozio kapsulu stigao je u depo u Pertu 16. januara, a službe hitne pomoći su obaveštene o nestaloj kapsuli 25. januara.

Izvršni direktor rudarskog giganta "Rio Tinto Ajron Ore", Sajmon Trot, rekao je da kompanija veoma ozbiljno shvata incident i izvinio se što je izazvala zabrinutost javnosti.

"Prepoznajemo da je ovo očigledno veoma zabrinjavajuće i izvinjavamo se zbog uzbune u zajednici zapadne Australije", rekao je Trot.

Kako je istakao, osim pune podrške vlastima, kompanija je pokrenula sopstvenu istragu kako bi shvatila kako je kapsula izgubljena u tranzitu.

Odeljenje za vatrogasne i hitne službe zapadne Australije objavilo je da je kapsula nestala u petak, dva dana nakon što ih je obavestio "Rio Tinto".

Potraga je uključivala ljude koji su skenirali nivoe radijacije sa uređaja duž puteva koje koriste kamioni, a vlasti su navele da će možda morati da se pretraži cela ruta od 1.400 kilometara.

Službe za hitne slučajeve zapadne Australije pozvale su druge australijske države i saveznu vladu za podršku u pronalaženju kapsule, jer im nedostaje oprema.

Kapsula je dimenzija 8 milimetara sa 6 milimetara, a ljudi su upozoreni da je mogla nesvesno da se zaglavi u gumama njihovog automobila.

Keramički izvor cezijum-137, koji se obično koristi u meračima radijacije, emituje opasne količine zračenja, što je ekvivalentno primanju 10 rendgenskih zraka u jednom satu i može izazvati opekotine kože, a produženo izlaganje može izazvati rak.

Policija je utvrdila da je incident bio nesrećan slučaj i da nema razloga za krivičnu prijavu.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike