Rijad osudio odluku Trampa, Hamas najavljuje novu intifadu

Saudijska Arabija je danas osudila odluku administracije predsednika SAD Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela.

To je jedna od retkih osuda SAD i predsednika Trampa iz ove kraljevine, od koje se očekuje da pomogne Beloj kući ostvarenje bliskoistočnog mirovnog plana.

Međutim, Saudijska Arabija je danas saopštila da je već upozorila protiv Trampovog poteza i da nastavlja da izražava duboko žaljenje zbog odluke administracije SAD, označivši je „neopravdanom i neodgovornom“.

Kraljevina, a posebno moćni princ prestolonaslednik ima bliske odnose s Trampom i njegovim zetom i savetnikom Džaredom Kušnerom.

Američke ambasade širom Bliskog istoka i delova Afrike upozorile su u međuvremenu američke građane na moguće proteste protiv Trampove odluke.

Palestinski islamistički i ekstremistički Hamas pozvao je danas na novi ustanak, intifadu protiv Izraela zbog priznanja Jeruaslima kao izraleskog.

„Mi bi trebalo da pozovemo i radimo na pokretanju nove intifade suočeni s cionističkim neprijateljem“, rekao je glavni lider Hamasa Ismail Hanije u gradu Gazi, ocenivši da je palestinsko pitanje na kritičnoj raskrsnici za arapske i islamske zemlje.

On je Trampovo saopštenje označio krajem jednog političkog perioda i početka novog poglavlja u palestinskoj politici.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike