Reakcije opozicije na Dodikov zahtev da glavni revizor podnese ostavku

Predsednik Srpske demokratske stranke (SDS) Vukota Govedarica pozvao je danas glavnog revizora Republike Srpske Duška Šnjegotu da ne podnosi ostavku i da nastavi da radi svoj posao.

„Očigledno je da je to čovek koji radi po principima nezavisnosti i svih međunarodnih standarda. Borićemo se da on ne bude smenjen. Spreman sam u parlamentu da se pobijem, pa ko bude jači neka smeni Šnjegotu“, rekao je Govedarica reagujući na zahtev predsednika RS i lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika da Šnjegota podnese ostavku.

Istakao je da glavni revizor ne sme da podnese ostavku, već da treba da nastavi da radi svoj posao, a Dodika je upitao da li se plaši pitanja o stanju u budžetu RS i o tome koliko su propale banke „pojele“ novca građana.

„Nije nikakav problem, neka rade šta hoće, a mi ćemo interpelacije (obavezan odgovor vlade na određena pitanja) da predlažemo. Ali jednog dana Dodik neće biti predsednik Republike. Tada da će RS biti država koja će omogućiti narodnim poslanicima da razgovaraju o svim temama koje Poslovnik dozvoljava“, kazao je Govedarica.

Glavna služba za reviziju utvrdila je u svom revizorskom izveštaju da je Vlada RS uzimala kredite u ime fondova i javnih institucija, bez njihovog znanja, kao i da je stvarni deficit u budžetu RS 175, a ne 45 miliona konvertibilnih maraka, kako je prikazano.

Dodik je ranije danas rekao da je izveštaj glavnog revizora tendenciozan, zbog čega je od Šnjegote zatražio da podnese ostavku, zapretivši da će, u suprotnom, biti smenjen u parlamentu RS.

I predsednik opozicione Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović oštro je reagovao na Dodikov zahtev da glavni revizor podnese ostavku, kao i tvrdnje predsednika RS da interpelacije koje je podnela opozicija, neće biti na dnevnom redu Skupštine RS.

„Jedan je Poslovnik o radu, a ako Vlada RS ne da odgovor 60 dana nakon interpelacije, to mora biti na dnevnom redu. To je izbegavanje i negiranje akata RS“, kazao je Borenović.

Ocenio je da u parlamentu treba razgovarati o svemu i dodao da očekuje da predsednik Skupštine RS sačuva dignitet te institucije.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike