Rat i bolno visoka inflacija glavne teme u Davosu; Vučić sa političkim i poslovnim liderima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je popodne u Davos, gde ga je dočekalo neprijatno iznenađenje – na objektu prekoputa hotela okačene su i zastave "velike Albanije" i tzv. države Kosovo.

Vučić se potom uputio u kongresni centar gde će danas i u narednim danima imati seriju važnih susreta sa političkim i poslovnim liderima iz celog sveta. Danas se sastao sa španskim premijerom Pedrom Sančezom i izvršnim direktorom kompanije "Affinity Partners" Džaredom Kušnerom, a prisustvuje i prijemu belgijskog kralja i kraljice.

Svet se otvorio posle pandemije, inflacija je porasla. Iako usporava u velikim ekonomijama kao što su američka i evropska – još je "bolno visoka", čulo se na otvaranju. Goruća tema je rat u Ukrajini. Svet ide u reglobalizaciju i postaje međuzavisniji, kaže osnivač foruma Klaus Švab.

"Današnji svet je na kritičnoj prekretnici. Pandemija kovida 19 i rat u Ukrajini uzdrmali su već krhki globalni sistem. Ekonomski rast u najvećim svetskim ekonomijama je u zastoju. I dalje rastu cene hrane i energije", rekao je Švab.

Evropa će nastaviti da podržava Ukrajinu "koliko god bude potrebno". Objavljuje da je uplatila prvu ratu pomoći od tri milijarde evra.

"Ovo je prva tranša našeg paketa od 18 milijardi evra za 2023 godinu. Ojačaće finansijsku stabilnost Ukrajine, pomoći u isplati plata i penzija i obezbediti rad bolnica, škola", rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Kaže i da je Unija uvela najjače sankcije Rusiji i da zločini neće biti nekažnjeni. Evropa će Ukrajini pomoći da obnovi energetsku infrastrukturu, vodovode, puteve i mostove koje je, kako kaže Lajenova, "Rusija uništila u svom agresorskom ratu".

Predsednik Ukrajine sutra stiže u Davos. Tamo je već njegova supruga Olena Zelenska – poziva na podršku i jedinstvo međunarodne zajednice.

"Suočavamo se sa pretnjom i kolapsom sveta kakav poznajemo… Kakav život može biti tamo gde je tenkovima dozvoljeno da udare u nuklearku. Šta će biti sa inflacijom kada državne granice počnu da se urušavaju, a integritet zemalja budu gazili oni koji to žele? Moramo da proglasimo kraj ovog rata", navela je Olena Zelenska.

Na podatke Ujedinjenih nacija da je u Ukrajini ubijeno više od 7.000 civila, Kijev odgovara – stradalo je više od 9.000, od toga 453 dece.

"Najgora kriza od Drugog svetskog rata" 

Ruska invazija na Ukrajinu svet je suočila sa najgorom krizom od poslednjeg svetskog rata, reči su predsednika Švajcarske Alena Berseta.

"Agresorski rat Rusije na Ukrajinu predstavlja brutalni napad na miroljubivu zemlju. Ali, to je takođe brutalni napad na međunarodno pravo i multilateralizam", rekao je Berset.

Većina učesnika samita u Davosu očekuje da veći deo sveta ove godine ode u recesiju.

Optimizam stiže sa adrese na koju nismo navikli. Generalna direktorka MMF-a Kristalina Georgijeva očekuje prestanak pada globalnog rasta – uprkos ratu u Ukrajini i stalnom rastu troškova života i kamata.

"U 2023. godini pridržavaćemo se opšteg principa napretka uz održavanje stabilnosti. Nastavićemo da sledimo proaktivnu fiskalnu i opreznu monetarnu politiku. Nastojaćemo da održimo razuman ekonomski rast i da cene i zaposlenost budu generalno stabilni", rekao je zamenik kineskog premijera Liu He.

Skup svetske elite uvek je meta kritika da su učesnici previše nedodirljivi, bogati i moćni da bi se bavili potrebama običnih ljudi i planete.

Za Srbiju, najvažniji panel održava se u četvrtak i tiče se diplomatskog dijaloga na Zapadnom Balkanu, kojim će predsedavati Berge Brende. Tom skupu će pored lidera Zapadnog Balkana učestvovati i Aljbin Kurti, a na spisku učesnika uz njegovo ime nalazi se zvezdica.

Vučić, inače, sutra ima brojne susrete sa direktorima velikih kompanija, kao i susret sa premijerom Gruzije, ali i Miroslavom Lajčakom.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike