Rasformirana mafijska mreža na Siciliji

Italijanska policija saopštila je danas da je rasformirala mafijsku mrežu na Siciliji koja je proneverila više miliona evra iz evropskih fondova namenjenih poljoprivrednicima.

Uhapšeno je 94 ljudi u akciji sprovedenoj početkom dana protiv mafijske grupe Tortoriči, saopštilo je tužilaštvo Mesine.

Među uhapšenim su dvojica vođa mafijskih porodica, jedan notar, preduzetnici i javni zvaničnici zaduženi za pristup tim evropskim fondovima.

Od 2013. mafija iz Tortoričija koja nosi ime po gradu koji se nalazi u planinama Nebrodija na severoistoku ostrva proneverila je gotovo 10 miliona evra evropskih fondova, javila je javna televizija Rai24.

Da bi došla do evropskih sredstava grupa je lažno prijavljivala imovinu zemlje koja je u realnosti pripadala regionu i lokalnim zajednicama.

Operacija se zasnivala na saučesništvu sa zaposlenim jedne javne agencije zadužene za poljoprivredne subvencije koja je delila evropske fondove poljoprivrednicima kao i centrima zaduženim za pomoć seljacima u njihovim zahtevima za pomoć.

U optužnici sudija Serđo Matroeni je ocenio da je prevara zasnovana na „bezuslovnoj podršci“ zaposlenih koji su raspolagali potrebnim znanjem da mafiju dovedu do središta nervnog sistema javnog finansiranja i da iskoriste propuste jedne slabe kontrole.

Među uhapšenim 48 ih je zadržano u pritvoru a drugi su u kućnom pritvoru, navela je policija.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike