Raketa ispaljena iz pojasa Gaze pogodila zgradu u Izraelu

Foto: Beta / AP

Jedna raketa ispaljena iz pojasa Gaze pogodila je zgradu u gradu Sderotu na jugu Izraela, nakon što su se oglasile sirene za raketnu uzbunu.

U tom incidentu, koji se dogodio nepuna 24 sata nakon što je izraelska vojska saopštila da su napadnute mete Hamasa u Gazi u znak odgovora na raketu koja je prošle noći ispaljena preko granice u Izrael, nije bilo povreda.

U sredu je vojska objavila pomorsku blokadu pojasa Gaze i do daljeg zatvorila ribolovnu zonu u Sredozmnom moru na toj palestinskoj teritoriji.

Raketa ispaljena prošle noći i  izraelski odgovor je prva razmena vatre između Izraela i pojasa Gaze otkako je postignut dogovor o prekidu vatre početkom maja.

Prethodno je skoro 700 raketa i minobacačkih projektila ispaljeno iz Gaze u Izrael, a izraelska vojska je odgovorila udarima iz vazduha. Bila je to najveća ekslacija nasilja od rata u pojasu Gaze 2014. godine.

U nasilju je poginulo 25 Palestinaca i četiri Izraelca, navode izraelski mediji.

Palestinski zvaničnici su prošle nedelje upozorili na eskalaciju jer, kako tvrde, Izrael odguvlači da primeni dogovor o prekidu vatre.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike