Putnički avion Emirata prvi put preleteo Izrael, skratio putovanje

Putnički avion kompanije Etihad ervejz (Etihad Airways) iz Ujedinjenih Arapskih Emirata je sinoć prvi put koristio izraelski vazdušni prostor zahvaljujući nedavnom sporazumu o normalizaciji odnosa dve zemlje.

Avion je leteo iz Milana u Abu Dabi i imao je dozvolu da preleti Izraela i susedni Jordan, čime je putovanje skraćeno za sat i po.

Izrael i Jordan su prošle nedelje potpisali sporazum o otvaranju više mogućnosti za komercijalne letove čime je skraćeno putovanje između zemalja Zaliva, Dalekog istoka, Azije i Evrope i Severne Amerike, navode izraelski mediji.

Izraelski kontrolor leta je sinoć pilotu poručio da je let njegovog aviona krooz izraelski vazdušni prostor „istorijski“ i da će „inspirisati ceo region da započne novu eru“.

Izraelska ministarka transporta Miri Regev je rekla da Izrael i Emirati nastoje da uvedu i direktne letove između dve zemlje što je bilo planirano za oktobar, ali je jedan izraelski zvaničnik izjavio u utorak da je zbog pandemije odloženo do januara.

Izrael je normalizovao odnose sa Emiratima u avgustu zahvaljujući posredovanju SAD, a u septembru i s Emiratima i Bahreinom. Izraelski poslanici danas glasaju o ratifikaciji sporazuma sa UAE.

(Novi magazin)

Napišite komentar