Putin: U nuklearnom ratu ne može biti pobednika; Bajden za reviziju START-a

Putin je u pismu upućenom učesnicima konferencije u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku istakao da će Rusija kao država potpisnica tog dokumenta i jedan od njegovih garanta dosledno pridržavati slova i duha Ugovora", saopšteno je iz Kremlja.

"Mi polazimo od činjenice da u nuklearnom ratu ne može biti pobednika i da ga nikada ne treba pokrenuti i zalažemo se za jednaku i nedeljivu bezbednost za sve članove svetske zajednice", naglasio je predsednik Rusije.

Guteres: Svet je na korak od nuklearnog uništenja

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upozorio je na konferenciji u Njujorku da je "čovečanstvo za samo jedan nesporazum i jednu pogrešnu procenu udaljeno od nuklearnog uništenja".

Guteres je ovo rekao na otvaranju dugo odlagane konferencije na visokom nivou o reviziji značajnog 50-godišnjeg sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja (NPT) s ciljem da se konačno postigne da svet bude bez nuklearnog oružja, prenosi AP.

Generalni sekretar UN je kao rizike posebno naveo rat u Ukrajini i pretnju nuklearnim oružjem u sukobima na Bliskom istoku i u Aziji, dva regiona "koja su na korak od katastrofe" i ukazao da se sastanak održava "u kritičnom trenutku za naš kolektivni mir i bezbednost", u trenutku nuklearne opasnosti neviđene još od vrhunca Hladnog rata.

Prema njegovim rečima, konferencija je "prilika da se donesu mere koje će pomoći da se izbegne katastrofa i da se čovečanstvo postavi na novi put bez nuklearnog oružja".

Guteres je predočio da se skoro 13.000 komada nuklearnog oružja nalazi u arsenalima širom sveta, a zemlje koje traže "lažnu bezbednost" troše stotine milijardi dolara na "oružje sudnjeg dana".

Američki predsednik SAD Džozef Bajden poručio je da su SAD spremne da razgovaraju sa Rusijom o novom dogovoru za kontrolu naoružanja koji bi zamenio Novi START, ali ukoliko Moskva pokaže da je spremna da nastavi timski rad.

Naglasio je i da Kina takođe ima odgovornost kao država sa nuklearnim oružjem da se uključi u pregovore koji će "smanjiti rizik od pogrešnih procena" i pozabaviti se destabilizujućom vojnom dinamikom.

U međuvremenu, prvi čovek iranskog sektora za atomske energije Mohamed Eslami rekao je da je Iran uvek ponavljao da je njegov nuklearni program namenjen samo za civilne svrhe.

Indija i Pakistan su nuklearne sile koje se nisu pridružile Sporazumu, kao i Severna Koreja, koja je ratifikovala dokument, ali je kasnije objavila da se povlači.

Veruje se da Izrael koji nije potpisao Sporazum ima nuklearni arsenal, ali nije to potvrdio, ali ni negirao.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike