Putin odobrio novu Pomorsku doktrinu i saopštio koje su oblasti ruski nacionalni interes

Vladimir Putin je na Glavnoj pomorskoj paradi u Sankt Peterburgu rekao da su otvoreno određene granice i oblasti ruskih nacionalnih interesa, kako ekonomskih tako i vitalnih strateških oblasti.

"Pre svega, to su naše arktičke vode, vode Crnog, Ohotskog i Beringovog mora, Baltički i Kurilski moreuz. Mi ćemo svim sredstvima čvrsto obezbediti njihovu zaštitu", naglasio je Putin.

Kako je istakao ruski lider, sposobnosti Ratne mornarice su ovde ključni.

"Ona je u stanju da se brzo suprotstavi svima onima koji se usude da zadiru u naš suverenitet i slobodu i uspešno i časno izvršava strateške zadatke na granicama naše zemlje i u bilo kom delu Svetskog okeana", rekao je Putin.

Istakao je da najnovija dešavanja zahtevaju adekvatne i odlučne akcije Rusije.

"Sadašnji uslovi zahtevaju da preduzmemo adekvatne, brze i odlučne akcije. Siguran sam da je sadašnja generacija mornara i oficira pouzdan i trajni oslonac otadžbine. Za sve nas otadžbina je svetinja i njena zaštita je uzvišena dužnost i suština života svakog od nas", rekao je ruski predsednik.

Naveo je da će isporuka najsavremenijih hipersoničnih raketnih sistema "Cirkon" oružanim snagama Rusije početi u narednim mesecima, a da će fregata "Admiral Gorškov" biti prvi nosilac tog naoružanja.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike