Putin odobrio novu doktrinu – u kojim situacijama je Rusija spremna da upotrebi nuklearno oružje

Upotreba nuklearnog naoružanja je predviđena i ukoliko se Rusija suoči sa ne-nuklearnom agresijom koja predstavlja pretnju po državu ili udar na ruske odbrambene nuklearne kapacitete, izvestila je danas agencija Tas.

Vladimir Putin je potpisao dekret kojim se odobrava primena nove državne doktrine o upotrebi vojnih nuklearnih kapaciteta Rusije.

U dokumentu se navodi da ruski predsednik sme, ukoliko je to neophodno, da informiše vojsku, političko rukovodstvo drugih zemalja ili međunarodne organizacije o spremnosti da upotrebi nuklearno naoružanje, o odluci da će upotrebiti to isto naoružanje, kao i o činjenici da je nuklearno naoružanje već upotrebljeno.

"Državna politika o upotrebu nuklearnog naoružanja je defanzivna s ciljem da se u pripravnosti drže nuklearni potencijali na nivou koji će obezbediti nuklearno odvraćanje i garantovati državni suverenitet i teritorijalni integritet Rusije", navodi se u dekretu.

"Na agresiju odgovara totalitet ruskih vojnih kapaciteta, u koje spada i nuklearno naoružanje", precizira se u dokumentu i ukazuje da svaki potencijalni neprijatelj mora biti u neizvesnosti o jačini, vremenu i mestu mogućih ruskih nuklearnih udara.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike