Putin i Asad u Sočiju o daljim koracima ka političkom rešenju u Siriji

Predsednici Rusije i Sirije, Vladimir Putin i Bašar Asad, razgovarali su danas u ruskom gradu Sočiju i ukazali na značaj stvaranja daljih uslova za nastavak procesa političkog rešenja za Siriju, saopštio je Kremlj.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima posle sastanka dvojice predsednika da je njihov razgovor bio veoma detaljan i da je Putin istakao velika postignuća snaga sirijske vlade u borbi protiv terorista, navodi Tass.

„Današnji razgovor je bio usmeren na dalje zajedničke korake“, naveo je Peskov.

Asad je Putinu rekao da se u Siriji povećava stabilnost, da to otvara prostor „za politički proces započet pre nekog vremena“ i da Damask snažno podržava nastavak tog procesa, paralelno s borbom protiv terorizma.

Putin je na sastanku rekao da je došlo vreme za obnovu sirijske ekonomije i da su vojni uspesi stvorili uslove „za ponovo pokretanje političkog procesa u punom formatu“.

Peskov je kazao i da je Asad obavestio ruskog lidera o svojoj odluci da „pošalje delegaciju u Ujedinjene nacije“ koja će razmatrati promenu Ustava Sirije, navodi Asošiejted pres.

Rusija je ključni Asadov saveznik u sedmogodišnjem građanskom ratu u Siriji. Moskva je 2015. godine započela vazdušne udare u Siriji koji su prekorenuli tok rata u korist Asadovih snaga.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike