Pumpe u Britaniji ostale bez goriva zbog panične kupovine, Džonson razmatra i angažovanje vojske

Udruženje prodavaca benzina, koje predstavlja gotovo 5.500 nezavisnih prodajnih objekata, navelo je da je od 50 do 90 njegovih članova prijavilo da su rasprodali gorivo, a ostali da će uskoro ostati bez benzina pošto su Britanci tokom vikenda panično točili gorivo.

"Britiš petroleum" priznao je da je na trećini njihovih benzinskih stanica ponestalo dve vrste goriva.

Premijer Velike Britanije Boris Džonson naveo je da bi na stotine vojnika moglo da bude angažovano da snabdeva benzinske pumpe gorivom širom zemlje.

Očekuje se da Džonson danas okupi ministre kako bi se pronašlo rešenje i izbeglo dodatno produbljivanje krize, preneo je Gardijan.

Problem je nastao kada je "Britiš petroleum" morao da zatvori mali broj prodajnih mesta zbog nedostatka vozača, a "Šel" i "Eko" su takođe prijavili probleme sa zalihama.

Problem nije nastao zbog nestašica goriva, već zbog nedostatak vozača kamiona za prevoz robe do benzinskih pumpi, sa čime se Velika Britanija suočava u poslednje vreme.

Predstavnici industrije saobraćaja navode da je, uz nedostatak vozača kamiona, uzrok krize i pandemija, stara radna snaga i egzodus stranih radnika posle britanskog izlaska iz Evropske unije.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар