Prvomajski protesti širom sveta – neredi, hapšenja i podrška Ukrajini

U Italiji se protestovalo nakon dvogodišnje pauze zbog pandemije koronavirusa. U Rimu je održan koncert na otvorenom, a različiti skupovi i protesti održani su i u drugim gradovima širom zemlje.

Sukobi policije i demonstranata zabeleženi su u Đenovi, ali i Parizu. Naime, u Francuskoj je praznik rada iskorišćen za pritisak na reizabranog predsednika Emanuela Makrona zbog vladinog plana da poveća granicu za odlazak u penziju na 65 godina.

Nakon dve godine pauze zbog pandemije koronavirusa, u Beču je ponovo održan tradicionalni prvomajski marš opozicione Socijaldemokratske partije Austrije (SPO), uz kritike ruskog napada u Ukrajini, ali i austrijske vlade. U maršu su učestvovale desetine hiljada ljudi.

Liderka SPO-a Pamela Rendi-Vagner je zatražila ukidanje PDV-a na namirnice, smanjenje PDV-a na energente, podizanje pomoći za nezaposlene, veće penzije, plate, smanjenje doprinosa za zaposlene i podizanje poreza za bogate i velike koncerne.

Na prvomajskom protestu u Turskoj, turska policija je privela desetine demonstranata koji su pokušali da dođu do glavnog istanbulskog trga Taksim, gde skupovi nisu dozvoljeni.

Okupljeni demonstranti su protestovali zbog ekonomskih teškoća izazvanih rastućom inflacijom u toj zemlji. U saopštenju iz kancelarije guvernera Istanbula navodi se da su 164 demonstranta privedena širom grada zbog "pokušaja održavanja nelegalnih demonstracija".

Impresivne fotografije stižu sa protesta na Kubi, gde su se demonstranti, prvi put od izbijanja pandemije koronavirusa, okupili kako bi proslavili Međunarodni praznik rada, noseći zastave, fotografije bivšeg kubanskog vođe Fidela Kastra i uzvikujući "Kuba živi i radi".

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike