Prvi maj u oblaku suzavca, hapšenja u Istambulu i Berlinu

Nakon izbijanja nereda na prvomajskim marševima u vreme policijskog časa turska policija privela je 212 demonstranata, saopšteno je iz kabineta guvernera Istanbula, prenosi Rojters.

Policija za nerede i policajci u civilu sukobili su se sa sindikalnim liderima i drugim demonstrantima i bacili neke na zemlju pre nego što su ih priveli na desetine u blizini istanbulskog trga Taksim.

Kancelarija Guvernerova je saopštila da je nekim sindikatima dozvoljeno da obeleže praznik, dok su drugi, koji su se "ilegalno okupili" kršeći mere zaključavanja i ignorišući pozive da se raziđu, bili uhapšeni.

Državna agencija Anadolija saopštila je da je 20 demonstranata takođe privedeno u Izmiru, na zapadu zemlje.

Turska je ove nedelje usvojila delimično zaključavanje od 17 dana, uključujući naredbe o boravku kod kuće i zatvaranje škola i nekih preduzeća, kako bi obuzdala talas zaraza korona virusom.

Radnici i sindikalni lideri na protestima u Parizu traže veću zaštitu radne snage usred pandemije koja je preokrenula ekonomiju i radna mesta.

I u Francuskoj su hiljade izašle na ulice sa sindikalnim transparentima i zastavama, prenosi AP.

Maske za lice koje su mnogi nosili bile su podsetnik na to koliko se život promenio od poslednjih tradicionalnih proslava Prvog maja – 2019. godine, pre nego što je širenje koronavirusa uništilo živote i sredstva za život i nagrizalo građanske slobode, često uključujući i pravo na demonstracije, navodi AP.

Okupljanja demonstranata je bilo i u Berlinu. Nemačka policija intervenisala je tokom demonstracija protiv vladinih mera na Međunarodni dan radnika.

U filipinskoj prestonici Manili, gde je jednomesečno zaključavanje koronavirusa produženo za dve nedelje zbog naleta zaraza, policija je takođe intervenisala, sprečivši stotine radnika da demonstriraju na javnom trgu, rekao je lider protesta, prenosi AP.

Ali demonstranti su se nakratko okupili na prometnom bulevaru u Manili, tražeći novčanu pomoć za pandemiju, subvencije za zarade i vakcine protiv kovid-19. 

 

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар