Protest u Stokholmu zbog Handkea, švedska lekarka vratila Nobelovu nagradu

Okupljeni su protestovali zbog odluke Švedske akademije da uruči priznanje Austrijancu, koji je, kako piše Kliks, "tokom ratova na teritoriji bivše Jugoslavije podržavao režim Slobodana Miloševića i koji otvoreno negira da se u Srebrenici dogodio genocid".

Na protestima su učestvovale i članice udruženja Majke Srebrenice i Žepe i predstavnici niza bosanskoheregovačkih organizacija i evropskih intelektualaca.

Univerzitetski profesor u Stokholmu Adnan Mahmutović, koji je organizator protesta rekao je da je činom dodele Nobelove nagrade Handkeu "pogaženo dostojanstvo i dignitet žrtava".

Munira Subašić, predsednica Udruženja Majke Srebrenice je u svom govoru izjavila kako su demonstranti došli na ovo mesto da komitetu za Nobelovu nagradu poruče "sram ih bilo, vrše genocid nad nama živima".

Francuska novinarka i književnica Florens Artman, u svom govoru je rekla da je "to mrlja na dodelu Nobelove nagrade koja neće moći biti zaboravljena".

Švedska doktorica i autorka Krisitna Doktar, koja je dobila Nobelovu nagradu za mir 1988. kao članica mirovnih snaga UN-a, vratila je to prestižno priznanje u znak protesta.

Švedski kralj Gustav uručio je na svečanosti u Stokholmu Nobelovu nagradu za književnost Peteru Handkeu i Olgi Tokarčuk.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike