Pronađena beba nestala u haosu na aerodromu u Kabulu

Tokom evakuacije 19. avgusta Mirza Ali Ahmadi, koji je radio kao pripadnik obezbeđenja u američkoj ambasadi, i njegova supruga Suraja, strahovali su da će beba Sohail stradati u stampedu ljudi koji se približavao kapijama aerodroma.

Ahmadi je Rojtersu početkom novembra rekao da su ga u očaju predali uniformisanom vojniku, za kog su mislili da je Amerikanac, očekujući da će kada pređu preostalih pet metara preuzeti dečaka.

Međutim, baš u tom momentu, talibanske snage su potisnule gomilu i tek pola sata kasnije Ahmadi i njegova porodica su ušli na prostor aerodroma. Bebu nisu mogli da pronađu. 

Ahmadi je rekao da su tražili dete svuda i da im je jedan zvaničnik rekao da je beba najverovatnije već evakuisana i da će je pronaći kasnije.

Ahmadijevi su uspeli da se evakuišu i stigli su do vojne baze u Teksasu. Mesecima nisu znali gde im je dete.

Bebu pronašao taksista 

Istog dana kada su Ahmadijevi razdvojeni od svog deteta, 29-godišnji taksista Safi se provukao kroz kapije aerodroma nakon što je dovezao porodicu svog brata, koja je takođe trebalo da bude evakuisana. On je pronašao uplakanu bebu na zemlji.

Pošto nije uspeo da pronađe roditelje, odlučio je da odnese bebu kući, gde živi sa suprugom i tri ćerke. On kaže da je najveća želja njegove majke da on dobije sina dok je ona živa.

Tada je bio odlučio: Zadržaću ovu bebu. Ako ga njegova porodica pronađe, vratiću ga. Ako ne, odgajiću ga kao svoje dete", rekao je Safi u intervjuu za Rojters krajem novembra.

Nakon što je Rojters objavio da je beba nestala, neki od Safijevih komšija, koji su videli da se sa aerodroma vratio s bebom u rukama, prepoznali su dete sa fotografija i poslali komentare na članak.

Ahmadi je zatim pitao svoje rođake koji su još u Avganistanu, uključujući i njegovog svekra Muhameda Kasema Razavija (67), da potraži Safija i zatraži od njega da vrati Sohaila.

Deda se izborio za povratak Sohaila

Razavi je proveo dva dana u Kabulu noseći poklone, poput jagnjetine, oraha i odeće, Safiju i njegovoj porodici.

Međutim, Safi nije hteo da preda Sohaila, navodeći da i on želi da se evakuiše i ode u SAD. Safijev brat, koji je, međutim, stigao u Kaliforniju, rekao je da Safi i njegova porodica nisu podneli zahtev za ulazak u SAD.

Porodica bebe je zatražila i pomoć Crvenog krsta, koji pomaže porodicama razdvojenim u međunarodnim krizama, ali su rekli da su dobili malo informacija od te organizacije.

Kada su ostali bez opcija, Razavi je otišao kod lokalne, talibanske policije i prijavio otmicu. Safi je rekao Rojtersu da je negirao optužbe i da je on brinuo o bebi, a ne da ju je oteo.

Na kraju se sve završilo tako što je utvrđen identitet bebe i postignut je sporazum: Razavi je dobio Sohaila i platio oko 1.200 dolara Safiju za brigu o detetu proteklih pet meseci. 

Sohailov deda kaže da će sada pokušati da ga ujedine sa roditeljima i braćom koji su već nekoliko meseci u Sjedinjenim Državama. 

(Radio-televizija Srbije)

Пошаљи коментар
Најновије из рубрике