Privredni rast evrozone u drugom kvartalu revidiran naniže

Evrostat je objavio da je bruto domaći proizvod (BDP) 19-članog valutnog bloka porastao za 0,6 posto na kvartalnom nivou u periodu april-jun 2022, a ne za 0,7 procenata, koliko je prvobitno procenjeno, prenosi Rojters.

Na godišnjem nivou, privreda evrozone je zabeležila rast u navedenom tromesečju od 3,9 procenata, što je ispod preliminarne procene od 4,0 posto.

Evrostat je takođe saopštio da je zaposlenost u evrozoni porasla u prošlom tromesečju za 0,3 odsto na kvartalnom nivou i za 2,4 procenta na godišnjem.

Ekonomisti smatraju da bi rast u drugom tromesečju mogao biti poslednji u tekućoj godini, budući da očekuju da će sve veća inflacija i problemi u lancu snabdevanja izazvati blagu recesiju u narednih 12 meseci.

Sve evropske ekonomije suočavaju se sa posledicama rata u Ukrajini. Neizvesnosti vezane za tok rusko-ukrajinskog sukoba urušile su poverenje potrošača i preduzeća, a uz to ovaj region i dalje strahuje od potpunog prekida isporuka ruskog gasa koji bi gurnuo ekonomiju bloka u mnogo dublji pad.

Rast BDP-a u drugom kvartalu uglavnom je rezultat snažnih rezultata Italije i Španije koje su zabeležile kvartalni rast od 1,0 posto, odnosno od 1,1 odsto respektivno, uprkos stagnaciji u Nemačkoj, najvećoj evrooskoj ekonomiji, napominje britanska agencija.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike