Prijemu povodom preseljenja ambasade SAD prisustvovale 22 zemlje, neki odustali

Od 86 pozvanih, predstavnici 22 strane zemlje prisustvovali su prijemu izraelskog Ministarstva spoljnih poslova u čast otvaranja ambasade SAD u Jerusalimu, a prvobitno su učešće potvrdile 32 države, piše Harec.

Pozivajući se na listu učesnika izraelski list navodi da su neke od zemalja koje su prethodno potvrdile prisustvo odustale od slanja svojih predstavnika, tvrdeći da nisu ni planirale dolazak, a među njima su Srbija, Vijetnam, Peru, El Salvador i Obala Slonovače.

Prijemu u nedelju prisustvovali su predstavnici Austrije, Mađarske, Rumunije i Češke, uprkos stavu EU protiv preseljenja američke ambasade, uz predstavnike Gvatemale, Paragvaja, Hondurasa, Bosne i Hercegovine, Gruzije, Makedonije, Mjanmara, Angole, Kameruna, Demokratske Republike Konga, Reublike Konga, Dominikanske Republike, Etiopije, Kenije, Nigerije, Ruande, Zambije i Tanzanije. Palestinska upava danas je najavila da poziva na konsultacije svoje ambasadore iz pomenute četiri zemlje EU čiji su prdstavnici došli na ceremoniju.

Takođe je pozvala na konsultacije prdstavnika Palestinske uprave u Vašingtonu, navode izraelski mediji.

Na ranijoj listi su, ne računajući one zemlje koje su to porekle, bili Albanija, Panama, Filipini, Južni Sudan, Tajland, Ukrajina.

Bugarska je takođe najpre pomenuta kao zemlja koja će prisustovati, ali su lokalni predstavnici to porekli.

Harec piše da je posebno iznenađujuće odsustvo predstavnika Rusije, Indije i Japana čiji su se lideri nedavo sastali s premijerom Benajminom Netanjahuom i najavili unapređenje odnosa.

Ministarstvo spoljnih poslova veruje da su zemlje koje su potvrdile da će doći ali su kasnije to porekle, bile izložene pritisku da ne prisustvuju ceremoniji.

Palestinci smatraju da je premeštanje američke ambasade iz Tel Aviva neprijateljski korak protiv palestinskog naroda za koji je stvaranje Izraela dan žalosti jer je više 700.000 Arapa pobeglo iz svojih domova u ratu za nezavisnost jevrejske države koji je odmah potom izbio.

Na prijemu, premijer Izraela Benjamin Netanjahu pozvao je druge zemlje da slede korake SAD.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike