Premijer Irske se boji ulaska u opasnu fazu za tu zemlju posle ostavke Mejove

Foto: Beta / AP

Irski premijer Leo Varadkar rekao je danas da strahuje da će ostavka britanske premijerke Tereze Mej uvesti Bregzit u „vrlo opasnu“ fazu za njegovu zemlju.

„Ovaj odlazak znači da sada ulazimo u novu fazu što se tiče Bregzita, fazu koja bi mogla da bude vrlo opasna za Irsku“, rekao je irski premijer u Dablinu, kada je glasao za evropske izbore.

Velika Britanija je najbliskiji trgovinski partner Irske i Dablin strahuje da bi takozvani tvrdi Bregzit, bez dogovora, značio ponovo uvođenje fizičke granice između Irske, članice EU, i britanske provincije Severne Irske, prenosi Frans pres.

„Naredna dva meseca mogli bi da prisustvujemo izboru evroskeptičnog (britanskog) premijera koji želi da odbaci sporazum o razlazu sa EU i opredeli se za izlazak bez dogovora“, dodao je Varadkar.

On je rekao da postoji mogućnost drugih opcija, kao što je zadržavanje bliskih veza sa EU.

„Šta god se desilo, ostaćemo hladnokrvni. Nastavićemo da gradimo, jačamo i produbljujemo naše saveze širom Evrope i da vodimo računa da se Irska snađe“, rekao je on.

Tereza Mej najavila je danas da će 7. juna podneti ostavku. Konzervativna partija će izabrati njenog naslednika do 20. jula.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike