Premijer Babiš odbija da Češka primi 50 siročića iz Sirije

Češki premijer Andrej Babiš odbio je danas da Češka kao simbolični solidarni gest prema Evropskoj uniji primi 50 siročića iz Sirije koji su u ratu ostali bez roditelja i porodica uz obrazloženje da Češka ima svoje siročiće za koje mora da se brine i pozvao Evropu da pošalje izbeglicama poruku da je „gotovo“.

„Zašto da ih primamo? Imamo siročad i kod nas koju moramo da pripremimo za život. Ja sam ušao u politiku pre svega zbog toga da se brinem za češke građane. A kada smo već kod tih siročića, zašto opet neko ignoriše rat u Ukrajini? Zar ih tamo nema? Pa zašto onda da se pobrinemo baš za Sirijce?“, izjavio je Babiš u intervjuu za vikend izdanje češkog dnevnika Pravo.

Povodom najnovijeg predloga čeških demohrišćana da Češka sama, kao gest solidarnosti, ponudi da primi 50 dece bez roditelja iz Sirije koja su dospela u izbegličke logore, Babiš je ;ponovio da je uporno odbijanje da Češka primi jednog jedinog izbeglicu u okviru evropske ;relokacije njegov „simbolični stav prema nesposobnosti EU da rešava problem“.

„Migracija u Nemačku jednostavno nije bila uspešna. I zato je važno da Evropa pošalje jasan signal da je fajront, da ne prima nikakve dalje migrante i ne prima brodove a da oni koji isplove moraju da se vrate. Neprihvatljivo je da se kaže da ako isplove moramo da preraspodelimo migrante, kao što kaže francuski predsednik Makron“, rekao je Babiš.

Češki premijer najavio je da priprema izmene Zakona o strancima povodom njegovih ranijih izjava da moraju da se menjaju zakoni kako u Češkoj ne bi ostajali ni gastarbajteri koji su došli u zemlju legalno, na poziv čeških preduzeća koja ;zbog niske nezaposlenosti očajnički traže radnike po Ukrajini, zapadnom Balkanu i Vijetnamu.

„Češka daje godišnje na osnovu zahteva preduzeća i institucija 28.000 radnih viza. Svako ko dođe kod nas ima dozvolu. A MUP pažljivo proverava kome je daje. Istina je da moramo da pooštrimo kazne za krijumčarenje migranata i moramo da se orijentišemo na namenske brakove i da pojednostavimo politiku repatrijacije u slučaju kriminala. To ne potcenjujemo i zato pripremamo kompleksni predlog. Trebalo bi da bude gotov do Božića“, rekao je Babiš.

U jednom od ranijih intervjua za Pravo ovog leta Babiš je izjavio da ne želi da strani radnici koji dođu u Češku tu i ostanu kao što se desilo u Nemačkoj ili Francuskoj i da će jedinu mogućnost da se ne vrate u domovinu kada prestane za njima potreba u češkoj privredi dobiti oni koji u Češkoj zasnuju porodicu sa češkim državljanima.

Evrokomesarka pravde, Čehinja Vjera Jourova, inače iz Babišove stranke ANO, upozorila je ;češku vladu i svog partijskog šefa premijera ovog vikenda u razgovoru za češki tabloid Blesk da su takve izjave Babiša da Češka neće primiti nijednog jedinog izbeglicu problematične i sa stanovišta međunarodnog prava.

„Na to se gleda kao na problematičnu izjavu. Problematično je i sa aspekta međunarodnih sporazuma čiji je Češka deo“, kazala je Jourova.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike