Predsednik Kazahstana: Obećavam „maksimalno žestok“ odgovor na nasilne proteste

U televizijskom obraćanju, Tokajev je rekao da odmah preuzima vođstvo u Savetu bezbednosti, odnosno ulogu u kojoj je Nazarbajev nastavio da ima značajan uticaj nakon neočekivanog povlačenja sa mesta predsednika 2019. godine, prenosi Rojters.

Kazahstanski predsednik je obećao da će ostati u prestonici bez obzira na sve, jer je po Ustavu njegova dužnost da bude zajedno sa narodom.

"Bez obzira na sve, ja ću ostati u glavnom gradu. To je moja dužnost po Ustavu da budem zajedno sa narodom. Savladaćemo ovaj mračni period u istoriji Kazahstana. Izaći ćemo iz toga jaki", izjavio je Tokajev, a prenosi ruska agencija Tas.

Naveo je i da "finansijski motivisani zaverenici" stoje iza protesta u zemlji i da su veoma organizovani.

Nakon što je kazahstanska vlada podnela ostavku, a predsednik Kazahstana uveo vanredno stanje, demonstranti u Almatiju su i danas nastavili da se sukobljavaju sa policijom koja koristi specijalna sredstva – suzavac i šok bombe.

Dopisnik RIA Novosti javlja da su demonstranti naoružani palicama i metalnim šipkama upali u kabinet gradonačelnika i zapalili ga, a pokušali su i da upadnu u rezidenciju predsednika.

Protesti u Almatiju su počeli u nedelju u provinciji Mangistau koja proizvodi naftu na zapadu Kazahstana nakon ukidanja propisa kojim je bila ograničena cena tečnog naftnog gasa, popularnog goriva za automobile, posle čega se cena goriva povećala za više od 100 odsto.

(Radio-televizija Srbije)

Пошаљи коментар
Најновије из рубрике