Predalo se više od 200 boraca Islamske države

Foto: Beta / AP

Ekstremisti iz grupe Islamska država, među kojima mnogi stranci, predali su se danas arapsko-kurdskim snagama na istoku Sirije, dovodeći tako te snage bliže uspostavljanju potpune kontrole nad poslednjim područjima u rukama džihadista, rekli su kurdski aktivisti i jedan zvaničnik.

Zvaničnik Sirijskih demokratskih snaga (SDF) Sijager Amed potvrdio je da se veći broj boraca Islamske države iz mesta Baguz predao, ali nije iznosio brojke. Prema njegovim rečima, među onima koji su ostali da se bore najveći deo čine Iračani i stranci, kao i da u malom području pod kontrolom Islamske države ima još civila ali da žene i deca neprestano napuštaju enklavu.

Zauzimanje Baguza i okoline bi označilo kraj četvorogodišnje razorne globalne kampanje protiv Islamske države. Predsednik SAD Donald Tramp je rekao da je ta organizacija poražena i najavio povlačenje američkih vojnika iz Sirije.

Amed je rekao da su vojne operacije usporene jer ekstremisti koriste civile kao žive štitove.

Portparol SDF Mustafa Bali rekao je da su danas na teritoriju pod njihovom kontrolom prešle stotine žena i dece.

On je naveo da su preostali borci Islamske države najverovatnije oni najbolji i najiskusniji, i da se „žestoko“ bore.

„Oni nemaju drugog izbora. Ili da se predaju ili da umru“, rekao je Bali i dodao da se žene i deca tretiraju kao civili „čak i ako su porodice boraca“.

Organizacije Sirijska opservatorija za ljudska prava i Deir Ezor 24 su navele da se predalo više od 200 džihadista, među kojima je mnogo stranaca.

„Največim delom strani borci su ukrcani u sedam kamiona i odvedeni“, rekao je šef Opservatorije.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike