Pompeo gnevan zbog objavljivanja liste kompanija povezanih s jevrejskim naseljima

Državni sekretar SAD Majk Pompeo je danas saopštio da je „gnevan“ što su UN objavile listu kompanija optuženih da ljudska prava Palestinaca krše poslujući u jevrejskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali.

Pompeo je naveo da lista podržava pokret bojkota Izraela koji predvode Palestinci i delegitimizuje tu državu.

„Sjedinjene Države su se dugo protivile prikupljanju i objavljivanju tih podataka. Njihovo objavlivanje samo potvrđuje nepopustljivu pristranost protiv Izraela koja toliko preovlađuje u Ujedinjenim nacijama“, ocenio je Pompeo.

Na listi objavljenoj u sredu, posle odlaganja godinama, nalazi se 112 kompanija koje je Savet UN za ljudska prava označio kao saučesnike u kršenju prava podržavanjem jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i u anektiranom istočnom Jerusalimu.

Na spisku su dominantne izraelske kompanije, uključujući velike banke, građevinske firme, supermarkete i benzinske pumpe, kao i američki „Airbnb“, „Dženeral mils“ i „Motorola“.

Palestinci teže da osnuju svoju državu na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu, teritorijama koje je Izrael osvojio u ratu 1967. godine, i veći deo međunarodne zajednice smatra jevrejska naselja nelegalnim.

Predsednik SAD Donald Tramp je međutim zauzeo popustljiviji stav, tolerišući nastavak širenja jevrejskih naselja i predstavivši 28. januara plan za rešenje bliskoistočnog sukoba kojim se predviđa davanje stalne kontrole Izraelu nad svim jevrejskim naseljima.

Za kompanije na listi ne predviđaju se nikakve kazne, niti su optužene da deluju ilegalno.

Čini se da je cilj objavljivanja spiska da se ukazivanjem na veze tih firmi sa spornom politikom Izraela, izvrši pritisak na njih da izmene poslovnu praksu.

I Izrael je osudio objavljivanje liste i optužio Savet UN za ljudska prava da sarađuje s pokretom bojkota.

Palestinci predvode međunarodnu kampanju nazvanu „Bojkot, dezinvestiranje i sankcije“ (BDS) sve dok Izrael ne ispuni ono što Palestinci smatraju njegovim obavezama po međunarodnom pravu: povlačenje sa okupiranih teritorija, uklanjanje barijere na Zapadnoj obali, potpuna ravnopravnost arapsko-palestinskih građana Izraela i „poštovanje, zaštita i promocija prava palestinskih izbeglica na povratak u svoje domove i na svoju imovinu“.

Pokret BDS tvrdi da je nenasilan, u cilju odbrane palestinskih prava, ali Izrael kaže da pokret teži „uništenju“ jevrejske države i optužuje ga za antisemitizam što lideri BDS-a oštro odbacuju.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike