Poljski spasioci pronašli telo petog rudara posle potresa u rudniku

Poljski spasioci pronašli su nakon 11 dana neprestane potrage telo poslednjeg, petog rudara koji je poginuo u potresu rudnika Zofjufka na jugozapadu Poljske, saopštila je noćas Jastšembska kompanija venglova.

Telo rudara spasioci su našli noćas na dubini od 900 metara, prignječeno pod gvozdenom konstrukcijom koja se srušila u najjačem potresu u istoriji tog poljskog rudnika uglja, jačine 3,4 stepena Rihterove skale, javila je poljska državna televizija TVP.

U trenutku potresa u jami je bilo 250 rudara, od toga 11 u kritičnom području, a četvorica od njih su uspeli sami da pobegnu i izađu iz jame. Dvojicu su posle nekoliko sati spasioci našli povređene ali bez opasnosti po život, dan kasnije iz jame su izneta tela dvojice koji nisu preživeli nesreću i nastavljena je potraga za preostalom trojicom.

Cela Poljska 11 dana napeto je pratila napore oko 200 spasilaca u 17 ekipa koji su na smenu silazili u jamu u trci sa vremenom da uklone odrone zemlje i da u rudnik koji spada među najugroženije metanom u Poljskoj ubace vazduh, kako bi se smanjila koncentracija tog otrovnog gasa.

Deo tunela bio je poplavljen i u pomoć je pritekla armija sa opremom i ronioci, a prvi put su u Poljskoj u takvoj spasilačkoj akciji u rudniku korišćeni i psi tragači Gorske straže.

Konačni bilans te najveće nesreće u istoriji rudnika Zofjufka je pet mrtvih i dvoje povređenih rudara.

Gradonačelnica mesta Jastšembje Zdroj, gde se nalazi rudnik, proglasila je u ponedeljak sedam dana žalosti a isto je učinio i vlasnik rudnika Jastšembska kompanija venglova u svim svojim rudnicima, saopštio je direktor kompanije Danijel Ozon.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike