Poljska preduzela mere protiv pet Rusa koje optužuje za informaciono ratovanje

Poljske vlasti su uhapsile rusku državljanku koju nameravaju da proteraju i zabranile ulaz na pet godina za četvoro drugih Rusa koje sumnjiče za „informaciono ratovanje“ u cilju raspirivanja neprijateljstva Poljaka i Ukrajinaca.

Poljska Služba unutrašnje bezbednosti saopštila je danas da je „njihov cilj bio da destabilizuju društveno-političku situaciju“ u Poljskoj“ i optužuje ih za „hibridne“ aktivnosti. Taj termin se koristi za subverzivne taktike koje Rusija navodno koristi da bi ostvarivala svoje interese, navodi Asošiejted pres.

Bezbednosna služba, usmerena na istraživanje špijunaže i terorizma, saopštila je da je uhapsila Ruskinju Jekaterinu K. i da će je proterati iz zemlje, dodajući da je ona u Poljskoj od 2013. godine.

Objava je usledila u vreme kada zvaničnici upozoravaju da Rusija pokušava da destabilizuje Poljsku i pojača poljsko-ukrajinske tenzije u cilju slabljenja savezništva Kijeva sa zapadnim silama.

Odnosi Rusije i Ukrajine drastično su pogoršani od 2014. godine kada je Moskva pripojila polustrvo Krim i podržala proruske pobunjenike na istoku Ukrajine koji ne priznaju vlast u Kijevu.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike