Poljska – ostavke u javnom servisu, Oda radosti na radiju

Ostavke su usledile u znak protesta protiv izmena zakona i gušenja nezavisnosti javnih medija u Poljskoj.

Uprkos protestima evropskih novinarskih udruženja, Evropske komisije i OEBS-a, poljski vladajući konzervativci bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog zahvaljujući komotnoj većini u oba doma parlamenta progurali su pred Novu godinu na noćnim sednicama prvi korak u reformi medija, kojim su sve nadležnosti za postavljanje direktora televizije TVP, Poljskog radija i novinske agencije PAP i članova njihovih nadzornih saveta poverili ministru državnog trezora i ukinuli javne konkurse.

Nove čelnike javnih poljskih medija i članove saveta neće više birati na neko određeno vreme, već ministar može da ih smeni po svom nahođenju pošto su izmene zakona ukinule i precizne uslove pod kojima direktori mogu da budu smenjeni.

"Emitovanjem poljske himne i Ode radosti na svaki sat želimo da naši slušaoci i javno mnjenje obrate pažnju na pretnju pluralizmu i slobodi govora u novom zakonu o medijima", saopštio je Poljski radio, a himne će na smenu emitovati dokle god to bude moguće.

Zbog pretvaranja poljskih javnih elektronskih medija iz javnih u državne, odnosno partijske, pošto evroskeptična konzervativna stranka Pravo i pravda ne krije da će dovesti svoje partijske aktiviste, protestovali su i Asocijacija evropskih novinara, Evropska novinarska federacija, Reporteri bez granica, OEBS, a potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans uputio je protestno pismo i zatražio u ime EK objašnjenje od šefa poljske diplomatije Vitolda Vaščikovskog.

Poverenik vlade premijerke Beate Šidlo za reformu medija koja treba da ih pretvori u narodne medije sa misijom da šire patriotizam kod kuće i istorijsku istinu o Poljacima u svetu, Kšištof Čabanjski odbio je te međunarodne proteste.

"Ako mediji zamišljaju da će u narednim sedmicama zabavljati Poljake kritikovanjem naših reformi ili naših predloga promena, to treba prekinuti", rekao je otvoreno zašto nove poljske vlasti toliko žure nakon blokade Ustavnog suda i sa preuzimanjem medija šef poslaničkog kluba Prava i pravde, Rišard Terlecki.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar