Policija upala u favele na severu Rio de Žaneira, 18 mrtvih

Operativni timovi civilne i vojne policije Rio de Žaneira upali su juče u kompleks Alemao, grupu favela u severnom delu grada, u okviru akcije protiv organizovane kriminalne grupe, osumnjičene za više krađa i pljačke banaka, kao i za planiranje napada na sirotinjske četvrti, navodi se u saopštenju vojne policije.

Najmanje 18 ljudi je poginulo u toj raciji, jedan policajac, 16 osumnjičenih kriminalaca i jedna žena koja se našla u blizini, saopštila je policija.

U operaciji je učestvovalo oko 400 policajaca, četiri letelice i deset oklopnih vozila.

Zbog velikog broja mrtvih, ta policijska akcija podstakala je istragu o mogućem kršenju ljudskih prava, navodi britanska agencija.

"Postoje znaci velikih kršenja ljudskih prava i opravdana sumnja da je ovo jedna od operacija sa najvećim brojem smrtnih slučajeva u Rio de Žaneiru", navodi se u saopštenju državnog obudsmana.

Policijske snage savezne države Rio redovno vrše ovakve upade u sirotinjskim četvrtima grada, usmerene protiv kriminalnih grupa, u kojima često ima više poginulih osoba.

Brazilski predsednik Žair Bolsonaro koji podržava ovakvu taktiku policije u borbi protiv organizovanog kriminala , izjavio je ranije "da se nada da će kriminalci umirati na ulicama poput bubašvaba", prenosi Rojters.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike