Policija ispituje Netanjahua i njegovu suprugu u novom slučaju korupcije

Policijski istražitelji stigli su jutros u rezidenciju premijera Izraela Benjamina Netanjahua u Jerusalimu da ispitaju njega i njegovu suprugu Saru zbog sumnje na korupciju u vezi sa najvećom izraelskom telekomunikacionom kompanijom, javili su izraelski mediji.

Mediji navode se da se oboje ispituju kao mogući osumnjičeni u tom slučaju i da je Netanjahu tražio od vlasnika kompanije Bezek Šaula Eloviča da se na novinskom veb sajtu Vala (Walla), koji pripada kompaniji, povoljno izveštava o njegovoj porodici.

U zamenu za to Netanjahu je navodno dao instrukcije Ministarstvu komunikacija da donese propise u korist Bezeka. U to vreme on je bio i premijer i ministar komunikacija.

To je prvi put da se Netanjahu ispituje u tzv. „Slučaju 4000“, a policija navodno ima dokaze da su Elovič, Sara Netanjahu i Nir Hefec medijski savetnik porodice Netanjahu, tražili od Vale da menja izveštavanje. U ovom slučaju bivši generalni direktor Ministarstva komunikacija Šlomo Filber je pristao da bude državni svedok i da svedoči protiv Netanjahua.

Izraelska policija je nedavno preporučila podizanje optužnice protiv Netanjahua u dva odvojena slučaja korupcije, Slučaja 1000 i Slučaja 2000, da je primao skupe poklone od dva milijardera i da se dogovarao sa vlasnikom tiražnog izraelskog lista da povoljnije izveštava o njemu u zamenu za smanjenje uticaja konkuretskog dnevnika.

Netanjahu je porekao da je bilo šta loše učinio i optužio policiju za lov na veštice a medije da pokušavaju da ga sruše. U Izraelu se takođe vodi istraga zbog sumnji na korupciju u vezi sa sporazumom o kupovini američkih podmornica.

Izraelski lider nije ispitivan u vezi s tim slučajem ali su saslušavani i pritvarani neki njegovi bliski saradnici.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike