Počeo proces ratifikacije članstva Finske i Švedske u NATO-u

Protokol o pristupanju mora biti ratifikovan u svih 30 država članica NATO-a. Svaka od njih ima različite pravne procedure i moguće je da će do konačnog pristupanja nove dve članice proći i nekoliko meseci, prenosi agencija AP.

Protokol znači da Helsinki i Stokholm mogu da učestvuju na sastancima NATO-a i imaju veći pristup obaveštajnim podacima, ali sve do okončanja procesa ratifikacije neće imati zaštitu po klauzuli koja kaže da je napad na jednog saveznika napad na sve. 

"Ovo je istorijski trenutak za Finsku, Švedsku i NATO. Bićemo jači i naši građani sigurniji pred najvećom bezbednosnom krizom u poslednjih nekoliko decenija", rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Generalni sekretar je naglasio da vrata NATO-a ostaju otvorena za evropske demokratije koje su spremne da daju doprinos zajedničkoj bezbednosti. 

Finski ministar spoljnih poslova Peka Havisto istakao je da se nada brzom procesu ratifikacije.

Finska i Švedska su 18. maja ove godine zvanično podnele zahtev za pridruživanje NATO-u. Zahtev za pridruživanje zvanično su tada predali ambasadori Finske i Švedske generalnom sekretaru Alijanse Stoltenbergu.

Dve tradicionalno neutralne zemlje su izrazile želju za članstvom u NATO-u nakon početka rata u Ukrajini.

Usledile su pretnje vetom od strane Turske, koja je na prošlonedeljnom Samitu NATO-a u Madridu ipak popustila i odobrila članstvo Finske i Švedske u Alijansi.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike