Počela istraga, da li je korona uzrok tragične nesreće u Japanu

U Japanu i dalje traje potraga za nastradalima u pomorskoj nesreći u blizini poluostrva Širetoko u Ohotskom moru, gde je 23. aprila potonuo turistički brodić "Kazu 1" sa 26 putnika i članova posade.

U traganju, koje su povremeno prekidali loši vremenski uslovi, učestvuju Japanska obalska straža, policija, vojska i lokalni ribari, a do sada su pronađena tela 14 žrtava.

Širetoko pripada najsevernijem japanskom ostrvu Hokaido i pažnju turista privlači spektakularnim pejzažom koji se sastoji od impresivnih litica, vodopada i brda prekrivenih netaknutom, gustom šumom i snegom. Na njegovim obalama mogu se spaziti i medvedi, dok je u okolnim vodama moguće videti kitove.

Turistički brodić kojeg su progutali talasi imao je kapacitet do 65 ljudi. Neposredno pred potonuće, kapetan je dojavio u sedište turističke kompanije da se plovilo nagnulo za 30 stepeni.

Smatra se da su putnicima bili podeljeni pojasevi za spasavanje, ali i da je temperatura vode bila svega dva ili tri stepena, što znači da su šanse za preživljavanje bile dosta umanjene.

Pošto olupina još uvek nije pronađena, tačan uzrok nesreće nije poznat, ali se smatra da je loše vreme odigralo najveće ulogu, budući da su na dan nesreće u okolini poluostrva primećeni talasi visine dva-tri metra i da je Meteorološka agencija prethodno izdala upozorenje da će talasi biti visoki, zbog čega su se lokalni ribari uzdržali od izlaska na more.

Direktor turističke kompanije "Širetoko brodovi za razgledanje"  Seići Kacurada (59) na konferenciji za štampu, tokom koje se u više navrata na kolenima izvinio porodicama nastradalih, je izjavio da je more uz obalu bilo mirno u jutarnjim časovima, zbog čega je odobrio odluku kapetana da u 10 sati povede putnike u obilazak poluostrva, koje je kod UNESKA registrovano kao svetska prirodna baština.

U retrospektivi, jasno je da je ta odluka bila fatalna, budući da se vreme ubrzo pogoršalo.

Pored činjenice da se u toku dana očekivala promena u meteorološkim uslovima, još jedan faktor koji uznemirava vlasti i javnost u Japanu je to da je krhki brod na poslednji izlet izašao nešto pre početka turističke sezone – nedelju dana pre serije praznika u Zemlji izlazećeg sunca poznate kao "zlatna nedelja", u vreme kada su još uvek temperature relativno niske i nema drugih sličnih plovila koja bi mogla da ukažu pomoć u slučaju nesreće.

Kompanija se optužuje za nemar i zbog toga što nije opravila polomljenu antenu za bežičnu komunikaciju na svojoj zgradi, zbog čega komunikacija sedišta firme sa brodom nije bila moguća putem radija, već samo mobilnim telefonom. Poslednje javljanje kapetana radijom o tome da je pred potonućem zato je zapravo primila druga kompanija.

Pojedini japanski mediji javljaju i da je kapetan Norijuki Tojoda bio relativno neiskusan, jer je na dužnost stupio tek pre nešto više od godinu dana i već imao nekoliko nesreća kao što su udari u objekte koji su plutali, ili nasukavanje.

Dnevni list "Gendai", međutim, piše da se kapetan na društvenim mrežama žalio da ga je direktor prisiljavalo na plovidbu i u lošim vremenskim uslovima radi profita, te odgovornost prebacuje na rukovodstvo kompanije.

U medijima se spekuliše da je turističku kompaniju na odluku da ranije počne sa radom i ne otkaže izlet podstakao nedostatak sredstava izazvan epidemijom novog koronavirusa, koji je osakatio turizam i ugostiteljstvo.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike