Pjongjang: Svaki potez koji bi doveo do obaranja naših raketa shvatićemo kao objavu rata

Kim Jo Jong, sestra lidera Severne Koreje Kim Džong Una, u saopštenju je upozorila da će Pjongjang akcije američke vojske upućene prema strateškom oružju Severne Koreje videti kao "objavu rata", preneo je Rojters.

Nagovestila je da bi Pjongjang mogao da ispali još raketa u Pacifik.

SAD i njihovi saveznici nikad nisu obarali severnokorejske balističke rakete, koje je Savet bezbednosti UN zabranio.

"Pacifički okean ne pripada američkom dominijumu ili Japanu", poručila je Kim Jo Jong.

U odvojenom saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Severne Koreje, Pjongjang je optužio SAD za otežavanje situacije zajedničkim vojnim vežbama sa bombarderom B-52 i planiranjem dodatnih vežbi na terenu sa Južnom Korejom.

Južnokorejsko ministarstvo za ujedinjenje, koje je zaduženo za odnose sa Severnom Korejom, saopštilo je u odgovoru da je "bezobziran nuklearni i raketni razvoj" Pjongjanga krivac za pogoršanje situacije.

SAD i Južna Koreja će sledeće nedelje započeti desetodnevne vojne vežbe pod nazivom "Štit slobode", a ranije danas su avioni dve zemlje vežbali brzo uzletanje u slučaju oštećenja aerodroma.

U Južnoj Koreji se nalazi 28.500 američkih vojnika, kao posledica Korejskog rata, vođenog od 1950. do 1953. godine, koji je završen primirjem, čime su Severna i Južna Koreja, tehnički, i dalje u ratu. 

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike