Pitreus: Nije verovatan rat SAD i Severne Koreje

"Zabrinut sam, ali pitanje je koliko. Mislim da rat nije verovatan", rekao je Pitreus u intervjuu za Ej-Bi-Si njuz.

Prema njegovim rečima, oštrija retorika američkog predsednika prema Severnoj Koreji, trebalo bi da se smatra "komunikacijskom strategijom", čiji je cilj da se pritisne Kina da pomogne u zaustavljanju nuklearnog programa Kim Džong Una.

"Sve to je komunikacijska strategija kojom se pokušava da Kina shvati da je ova administracija u drugačijoj situaciji nego ijedna druga prethodna administracija", rekao je Pitreus.

Istakao je da je diplomatija državnog sekretara Reksa Tilersona fokusirana je na kineski uticaj na severnokorejski režim.

Iako je Pitreus istakao važnost rada sa Kinom u sprečavanju vojnog sukoba sa Severnom Korejom, naglašava da su američke službe spremne da se sukobe sa severnokorejskim snagama.

"Ukoliko postoji vrsta vojnog angažmana, bićemo spremni najbolje što možemo. Ali nepotrebno je reči da će svaki mogući scenario biti ružan", rekao je Pitreus.

Istovremeno, komentarisao je i uspeh američkih snaga u proterivanju takozvane Islamske države iz Rake u Siriji i naveo da će takvi vojni gubici umanjiti sposobnost terorističke grupe da regrutuje nove borce.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike