„Pink Panter“ banda osuđena na 28 i po godina iza rešetaka

Njegovi saučesnici i specijalisti za krađu nakita, Italijani Alesandro Malteze (45) i Alesandro Donati (44) treba da odleže po osam godina i devet meseci iza rešetaka.

Sva trojica služiće zatvorske kazne u Italiji gde će biti izručeni po okončanju administrativnog dela krivičnog postupka.

Četvrti član bande Danijel Vuković je državljanin Republike Srbije.

Britanska policija veruje da je ovaj četrdesetčetvorogodišnjak pobegao u Beograd gde su, navode britanski mediji, po svoj prilici i sada nalazi.

Britanski tabloid San pominje i "propali pokušaj" izručenja Vukovića Ujedinjenom Kraljevstvu.

Policija u Britaniji sumnja da je upravo Vuković, a ne Jovanović, glavni organizator spektakularnih pljački u Londonu.

Trinaest zimskih dana pljačke

Četvorka je osuđena, jer je tokom trinaest dana od 29. novembra do 18. decembra 2019. godine opljačkala vile naslednice bogatstva vlasnika Formule 1 Tamare Eklstoun, bivšeg engleskog fudbalskog reprezentativca Frenka Lamparda i u međuvremenu preminulog vlasnika fudbalskog kluba Lester Siti Višaja Šrivadanaprabe.

Najveći plen svakako predstavlja pljačka vile tridesetsedmogodišnje Tamare Eklstoun i njenog supruga, galeriste Džeja Ratlanda. Odneto je nekoliko stotina komada vrednog nakita kao i gotov novac. Ukupna vrednost ove pljačke procenjuje se na 25 miliona funti.

Frenk Lampard i njegova supruga televizijska voditeljka Kristin ostali su bez ručnih satova, vrednih oko šezdeset hiljada funti.

Metropoliten policija veruje da je banda spremala nove pljačke na bogate i slavne širom Evrope i nove pljačke u samoj Britaniji.

Policija odbija da obelodani identitete planiranih žrtava.

Lavovski deo plena nije pronađen.

Zna se samo da je banda pokrala toliko gotovog novca da je Jovanović samo u ekskluzivnoj robnoj kući Harods potrošio oko šezdesetšest hiljada funti.

"Činjenica da je toliko stvari pokradeno uprkos merama predostrožnosti vlasnika, kao i da su te stvari iznete iz zemlje i nisu pronađene govori u prilog organizaciji,planiranju i odlučnošću kriminalaca, kao i spremnosti na veliki rizik", ocenjuje sudija Martin Edmunds, koji je izrekao presudu.

Traume posle pljačke stoleća

Prilikom izricanja presude sudija Martin Edmunds istakao je da su mete odabrane zbog velikog bogatstva, ali i ukazao da "trauma opljačkanih ništa manja zato što su bogati i slavni".

"Posebno je važna trauma kroz koju su prošla deca ili članovi opljačkanih domaćinstava zbog brige za njihovu bezbednost", istakao je sudija Edmunds.

Tamara Eklstoun, koja se sa porodicom nalazila na skijanju u Laponiji u vreme pljačke, zaklela se da kćerku nikada neće ostaviti samu.

Naslednica Bernija Eklstouna rekla je u intervjuu za jednu od britanskih televizija da se bukvalno plaši svake senke, a da njeno dete ne ide samo ni u toalet.

"Čudan je osećaj znati da su ti ljudi dodirivali fotografije mog deteta, koje su se nalazile na vrhu komode za nakit. Osećam se fizički napadnutom", kaže Tamara Eklstoun ističući da je bezbednost porodice postala njena opsesija.

U saopštenju za javnost, bračni par Lampard ističe da Ćima problema sa snom od pljačke pa sve do danas".

Tužilac Timoti Krej u završnoj reči istakao je da „kriminalna zavera lični na zaplet iz Holivudskih filmova, ali da je nažalost reč o stvarnom životu i stvarnim žrtvama, koje su mnogo propatile".

Ko je doakao "Pink Panterima"?

Metropoliten policija otkriva da je banda uhvaćena tako što su kamere zabeležile da je četvorka iz vile Eklstounovih pobegla običnim londonskim crnim taksijem.

U tom trenutku u širem području mesta pljačke nalazilo se preko hiljadu takvih vozila.

Policija je najzad uspela da locira vozača, koji je posvedočio u koji hotel je odvezao počinioce kao i da ih identifikuje.

Policija ističe da je četvorka otvaranje sefa Eklstounovih proslavila na licu mesta otvaranjem šampanjca vrednog pet stotina funti.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар