Petoro Palestinaca povređeno tokom racije izraelske vojske; zasedao Savet bezbednosti UN

Pripadnici Izraelskih odbrambenih snaga ušli su jutros na područje grada Nablusa kako bi izvršili raciju u kući muškarca za kojim tragaju, a za kojeg se navodi da je Ibrahim Nablusi.

Prema izveštajima palestinskih medija, najmanje petoro Palestinaca je povređeno tokom razmene vatre prilikom racije i pokušaja hapšenja, a jedan od povređenih je u teškom stanju.

Operacija je još u toku, a izraelski mediji prenose navode o jakoj pucnjavi u toj oblasti.

Traženi Nablusi je šef grupe "Brigada mučenika Al Akse", koja služi kao vojno krilo Fataha na Zapadnoj obali.

Savet bezbednosti UN održao hitan sastanak

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održao je u ponedeljak hitan sastanak, kako bi razmotrio situaciju u Pojasu Gaze, a nekoliko članica je izrazilo zabrinutost zbog krhkog primirja između Izraela i palestinskog Islamskog džihada.

U obraćanju putem video-veze na početku sastanka, izaslanik Ujedinjenih nacija (UN) za Bliski istok Tor Venesland naglasio je da će nastavak neprijateljstava imati "poražavajuće" posledice.

"Primirje je krhko. Svako obnavljanje neprijateljstava imaće samo razorne posledice po Palestince i Izraelce i učiniće da bilo kakav politički napredak u ključnim pitanjima bude nedostižan", istakao je Venesland.

Prekid vatre između Izraela i palestinskog Islamskog džihada zvanično je počeo u nedelju u 22.30 (23.30 po lokalnom vremenu), nakon nekoliko dana sukoba i međusobnog raketiranja tokom kojeg je blizu 1.000 raketa ispaljeno iz Pojasa Gaze ka Izraelu.

Dvadeset minuta nakon što je zvanično počeo prekid vatre, rakete su ponovo poletele ka Izraelu, ali se primirje poštuje od ranih jutarnjih sati u ponedeljak.

Izrael je operaciju "Zora" počeo u petak sa ciljem da gađa palestinsku radikalnu grupu Islamski džihad u Gazi, na šta su palestinski militanti odgovorili ispaljivanjem raketa u znak odmazde.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike