Peskov: Putin prikazao apstraktne mete, ja nisam video Floridu

"Grafički prikazi" su korišćeni u kompjuterski simuliranim video klipovima emitovanim na ekranu tokom Putinovog govora o stanju nacije, dodao je Peskov.

Navodi se da je Putinov portparol to rekao odgovarajući na pitanje postoje li čvrsti razlozi iza tvrdnji onih koji kažu da je američka savezna država Florida označena kao meta ruskih raketa, preneo je Tass.

"Nisam (tamo) video mapu Floride. Ne vidim osnove za tvrdnju da su određene države SAD tamo korišćene. Nikakve mape nisu korišćene", kazao je Peskov.

Predsednik SAD Donald Tramp i nemačka kancelarka Angela Merkel izrazili su u telefonskom razgovoru zabrinutost u vezi s izjavama ruskog predsednika Vladimira Putina o novom nuklearnom i drugom oružju koje je Rusija razvila ili razvija.

"Kancelarka i predsednik zabrinuti su u vezi sa poslednjim izjavama predsednika Rusije u vezi sa razvojem naoružanja i njegovog negativnog uticaja po napore ka međunarodnoj kontroli oružja", saopštio je portparol Merkelove Stefen Zajbert, prenosi Rojters.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je u govoru o stanju nacije da je Rusija testirala čitav niz novog strateškog nuklearnog naoružanja koje protivnička strana nije u stanju da presretne.

Pomenuo je i podvodne dronove velike brzine koji imaju interkontinetalni domet, novu hipersoničnu interkontinentalnu raketu "Avangard" koja leti dvadeset puta brže od zvuka i "udara poput meteora", još jednu raketu ruskog naziva "Sarmat" koju na Zapadu zovu "Satana", sistem hipersoničnih raketa "Kinžal", kao i lasersko oružje.

Rojters ocenjuje da je govor koji je Putin održao pred ruskom elitom u konferencijskoj sali u centru Moskve bio jedan od njegovih "najborbenijih" govora poslednjih godina i da je kazao da će napad na bilo kojeg saveznika Moskve biti viđen kao napad na samu Rusiju i na taj napad će biti odgovoreno.

Navodi se da je Putin kazao da Zapad "nije uspeo da spreči napredovanje Rusije".

"Sada moraju da sagledaju novu realnost i shvate da nisam blefirao govoreći sve ovo danas", rekao je Putin.

AP navodi da je ruski lider naglasio da je razvoj ruskog novog oružja kakvog nema na Zapadu usledio kao odgovor na povlačenje SAD iz hladnoratovskog sporazuma o zabrani raketnih odbrana i američke napore u razvoju sistema raketne odbrane.

Istaknuto je i da je Putin kazao da su SAD ignorisale žalbe Rusije. "Niko nas nije slušao. Sada nas čujte", poručio je ruski predsednik.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike