Peskov: Kadirov ostaje, AP: Najava ostavke radi publiciteta?

Kadirov je juče izjavio za ruski TV kanal Rosija-1 da želi da napusti funkciju pošto je, kaže, došlo vreme za promenu na čelu te republike, istakavši da je na rukovodstvu zemlje (Rusije) da donese odluke u vezi sa budućim liderom Čečenije.

Peskov je, međutim, danas izjavio da Kremlj sudi prema ranijim izjavama Kadirova da će postupiti onako kako mu predsednik naloži, prenosi Tas.

"Ramzan Kadirov je mnogo puta rekao da je dosledan i odlučan član kruga saveznika ruskog predsednika Vladimira Putina. U tom slučaju, on planira da nastaviti da deluje kako mu predsednik zemlje naloži. On nije ništa drugo ni rekao, i mi po tome sudimo. Ramzan nastavlja da obavlja funkciju lidera republike", rekao je Peskov.

AP danas Kadirova opisuje kao bivšeg pobunjenika koji je postao lojalan Moskvi i koga Kremlj podržava, a takođe navodi da je Kadirov dominantna figura u Čečeniji otkako je 2004. ubijen njegov otac, predsednik Ahmad Kadirov.

Američka agencija podseća da je Ramzan Kadirov i ranije u više navrata govorio da želi da podnese ostavku, ali da to nikada nije sproveo u delo.

"Njegove izjave za javnost mnogi vide kao deo igre moći s Kremljom radi povlastica i dodatnih finansijskih sredstava za njegov region koji se oslanja na subvencije iz federalnog budžeta", navodi AP.

Čečenski lider, dodaje američka agencija, Putina naziva "svojim idolom" i kaže da je za njega spreman i život da da, i da posluša svaku njegovu naredbu.

AP navodi i da je Kadirov u Čečeniji nametnuo strogu islamsku vlast, oslanjajući se na jake snage bezbednosti kako bi ugušio bilo kakvu neposlušnost, a napominje da je njegova vladavina praćena mnogobrojnim navodima o vansudskim ubijanjima i mučenju, kao i o oštrim merama protiv homoseksualaca u toj ruskoj republici.

Kadirov je u jučerašnjem intervjuu rekao da je ostavka "njegov san, jer biti na čelu regiona i snositi odgovornost za ljude, za republiku, pred Bogom i vođstvom zemlje – veoma je teško".

On je dodao da "ne bi rekao da je umoran niti da ne želi više da radi".

"Ljudi poput mene bili su u jednom trenutku potrebni da se bore, da uspostave red. Sada imamo red, prosperitet. Mislim da je vreme za promene u Čečenskoj republici", rekao je Kadirov.

Tas navodi da je Kadirov ipak kazao da "postoji više osoba koje bi 100 odsto obavljale ovaj posao savršeno".

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike