Periskop sprečio katastrofu, sudar nuklearne podmornice i trajekta izbegnut zbog „optike“

Nuklearna podmornica i trajekt bili su u "ozbiljnom riziku od sudara" nakon što su bezbednosne odluke donete na plovilu Kraljevske mornarice zasnovane na netačnim informacijama, otkrila je istraga, prenosi Skotsman.

Dva plovila su se nalazila na udaljenosti od 50 do 100 metara zapadno od Rins Geloveja 6. novembra 2018. godine, saopšteno je danas iz Odeljenja za istraživanje morskih nesreća (MAIB).

Ministarstvo za saobraćaj Velike Britanije je saopštilo da "iako nije došlo do sudara, ovo je treći incident između zaronjene podmornice Kraljevske mornarice i površinskog broda u četiri godine, što predstavlja značajnu zabrinutost", navodi se u saopštenju.

Odeljenja za istraživanje morskih nesreća i Ministarstvo odbili su da navedu da li je u pitanju jedna od četiri Tridentove podmornice stacionirane u Feslejnu.

Putnici i posada bili u neposrednoj opasnosti

U izveštaju se navodi da je posada na trajektu "Stena superfast sedam", ploveći od Belfasta do Kejnrijana, "odmah preduzela mere za izbegavanje sudara" nakon što je primetila periskop podmornice u blizini.

Putnici trajekta i posada na oba plovila bili su "u neposrednoj opasnosti", navodi se u izveštaju.

Podmornica je patrolirala područjem južno od trajektne rute kada se približila brodu Stena koji je na brodu imao 215 putnika i 67 članova posade.

"Ovaj incident se dogodio zato što je tim kontrolne sobe podmornice precenio domet trajekta i podcenio njegovu brzinu. Ova kombinacija je značila da su zapovednik podmornice i njen oficir straže donosili kritične odluke koje su im se možda činile racionalnim, ali su zapravo zasnovane na netačnim informacijama", ističe se u izveštaju.

Izveštaj je otkrio da kada je tim kontrolne sobe podmornice prvobitno "vizuelno otkrio" "Stena superfast sedam", procenili su da je na dometu od 9.000 do 10.000 metara.

Brzinom od 21 čvora, "Stena superfast sedam" prešla bi 6.000 metara za 8 minuta i 34 sekunde, što je procena vremena na raspolaganju oficiru podmornice da preduzme mere izbegavanja.

Međutim, u izveštaju je utvrđeno da je procenio brzinu trajekta na 15 čvorova, pa bi "pogrešno izračunao" da bi trajektu trebalo 12 minuta da pređe 6.000 jardi i "skoro sigurno je procenjeno da ima znatno više vremena za preduzimanje izbegavanja nego što je bilo zapravo slučaj", kaže se u izveštaju.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike